KADA je u pitanju istorija, presude iz Haga svakako nisu dovoljan izvor za istorijsku građu. Istoriju ne pišu sudovi, niti politički moćnici kakvi su oni koji stoje iza haškog mehanizma.

Ljubica

15.05.2023. 15:41

Ne može srpski narod pristati da im Hag i potomci nacista nalažu da revidiraju celu istoriju. Šta ćemo sa zlodelima iz Jasenovca i ostalih logora u NDH, hoće li ti udžbenici i to sadržavati ? Samo ne da se srpske žrtve umanjuju ili uopšte ne imenuju, kao što je na ovim prostorima postala praksa.Mog dedu i prandedu su zaklali u Glini,to ne može niko u mom pamćenju revidirati.

Vuk

15.05.2023. 15:45

Шта ће све пасти на памет овим западним креатурама у људском облику. Брука и срамота. Они који су починили највећи геноцид у историји човечанства (амери над Индијанцима и широм света после 2. св. рата, енглези широм света почевши од Абориџина, французи, немци, португалци, шпанци, белгијанци у Конгу ........ ) хоће сада да нам деле лекције о демократији и да нам "пишу" историју. Е неће да може.

Jasmina

15.05.2023. 15:54

U celom tekstu mi je nejasan deo: "...napominje da upotreba priručnika u školama nije obavezna, da njegov sadržaj neće jednog dana postati i deo gradiva iz istorije, a da nastavnici mogu da ga koriste, ali ne moraju. " To bi znacilo da je (ne)prihvatanje preporuka Mehanizma slobodna volja profesora istorije, a ne odluka koju treba sa donese Drzava (ministarstvo prosvete, telo koje odlucuje o skolskom peogramu...) Ja mislim da je slobodna volja u ovom slucaju ogranicena na forume, kruzoke, licne porodicne diskusije i sl. ali nikako na naucno nastavni program. Drzava je duzna da zastiti ucenike od lazne istorije i propagande trenutnih pobednika, jer istorija traje, a niko zaista ne zna buducu sudbinu sadasnjih politickih odluka svetskih mocnika

buki

15.05.2023. 17:48

@Jasmina - A znate li zašto preporuka, a ne naredba za korišćenje? Da bi jedni učenici učili ovako, drugi onako, pa se sukobili, ako ne već u školi onda kasnije kad završe. Ako ikada prevaziđemo sukob na relaciji četnici - partizani, da imamo novi - njihova i naša istorija.

Miodrag

15.05.2023. 16:54

A ko im je predsednika i generale isporučio na tacni 'SRBI'. Hteli smo demokratiju Dobili smo je 5 oktobra od nemačkog studenta. Zapalili skupštinu i pokrali mobilar/umetničke slike, istopili naoružanje i ugostili naše krvnike u generalštab. 10 godina potpisivali krijući od naroda istinu a sve na naš uštrb. Generacija za prezir i osudu.

Ivana

15.05.2023. 17:48

Lako je nama Srbima, sa tom ,,Haškom istorijom", jer nju neće ni jedan naš savestan Srbin, prihvatiti i predavati učenicima naših škola. Ali, meni su problem ,,naši Srbi", koji su naveliko ,,pisali" našu srpsku istoriju. Verujem da su - moje NOVOSTI - pristalice istine ( kao i ja), te da će će pustiti sledeće. Da moj pravdoljubivi srpski narod zna i vidi, kako neki - ,,naši Srbi" prekrajaju našu srpsku istoriju. Ako pustite sledeće, veliko vam - HVALA ! Milan Radanović, istoričar ( KAZNA I ZLOČIN-pdf) Analiza “registra žrtava” Državne komisije za tajne grobnice (RKTG)_Srbije U registru Državne komisije Srbije (RKTG, Sekretar: dr. SrđanCvetković ) - ,,ОТВОРЕНА КЊИГА- жртве комунизма”, navedeni su sledeća imena istaknutih ratnih zločinaca: Milan Nedić (Grocka, RKTG-15632), predsednik kvislinške vlade (za koga se navodi da je “ubijen/likvidiran”, iako ne postoje dokazi za tu tvrdnju); Dragoljub Mihailović (Beograd, RKTG-16154), komandant JVuO; Dragomir Dragi Jovanović(Beograd, RKTG-15762), šef represivnog kvislinškog aparata u Beogradu; Milan Aćimović (Beograd, RKTG-36138); predsednik Saveta komesara i ministar unutrašnjih poslova kvislinške vlade; Svetozar Vujković(Beograd, RKTG-8334), upravnik Banjičkog logora; Đorđe Kosmajac (Beograd, RKTG-40211), zamenik upravnika Banjičkog logora (bez navođenja ove činjenice), Radomir Čarapić (Beograd, RKTG-16789), zamenik upravnika Banjičkog logora; Radivoj Kisić (Zemun, RKTG-19473), šef kapoa u Prihvatnom logoru Zemun na Starom sajmištu (što se ne navodi u njegovom kartonu); Borisav Veličković (Niš, RKTG-13569), jedan od istaknutih zločinaca iz Prihvatnog logora Zemun; Milan Vukosavljević (Zemun, RKTG-41101), jedan od istaknutih zločinaca iz Prihvatnog logora Zemun (što se ne navodi u njegovom kartonu); Nikola Sokić (Šabac, RKTG-100512), komandant Prve mačvanske brigade Cerskog korpusa JVuO, prethodno šef kapoa u Prihvatnom logoru Zemun (što se ne pominje u njegovom kartonu); Kosta Mušicki (Beograd, RKTG-16193), zapovednik SDK (što se ne navodi u njegovom kartonu); Nikola Kalabić (Valjevo, 3380), komandant Korpusa Gorske garde JVuO; Vuk Kalajitović (Nova Varoš, RKTG-23843; Užice, RKTG-21503), komandant Mileševskog korpusa JVuO; Predrag Raković (nepoznato, RKTG-100586), komandant Drugog ravnogorskog korpusa JVuO, itd. Napomena: u registar je uvršteno najmanje 17 lica koja su odgovorna za učešće u zločinima u logoru na Sajmištu.

Boris

16.05.2023. 02:52

Haski klimoglavci nekakav sud .Gradjanski rat na prostoru SFRJ pocinje nasilnom secesijom SR Hrvatske koja ni po AVNOJ -u ni po ZAVNOH-u ni po Ustavu iz 1974.g.nije imala pravo na samostalnost bez pristanka Srpskog konstitutivnog naroda ali to za Zapad nije bitno ni za tkz.Haski Sud.