KADA je u pitanju istorija, presude iz Haga svakako nisu dovoljan izvor za istorijsku građu. Istoriju ne pišu sudovi, niti politički moćnici kakvi su oni koji stoje iza haškog mehanizma.

Komentari (9)

Ljubica

15.05.2023. 15:41

Ne može srpski narod pristati da im Hag i potomci nacista nalažu da revidiraju celu istoriju. Šta ćemo sa zlodelima iz Jasenovca i ostalih logora u NDH, hoće li ti udžbenici i to sadržavati ? Samo ne da se srpske žrtve umanjuju ili uopšte ne imenuju, kao što je na ovim prostorima postala praksa.Mog dedu i prandedu su zaklali u Glini,to ne može niko u mom pamćenju revidirati.

Vuk

15.05.2023. 15:45

Шта ће све пасти на памет овим западним креатурама у људском облику. Брука и срамота. Они који су починили највећи геноцид у историји човечанства (амери над Индијанцима и широм света после 2. св. рата, енглези широм света почевши од Абориџина, французи, немци, португалци, шпанци, белгијанци у Конгу ........ ) хоће сада да нам деле лекције о демократији и да нам "пишу" историју. Е неће да може.

Jasmina

15.05.2023. 15:54

U celom tekstu mi je nejasan deo: "...napominje da upotreba priručnika u školama nije obavezna, da njegov sadržaj neće jednog dana postati i deo gradiva iz istorije, a da nastavnici mogu da ga koriste, ali ne moraju. " To bi znacilo da je (ne)prihvatanje preporuka Mehanizma slobodna volja profesora istorije, a ne odluka koju treba sa donese Drzava (ministarstvo prosvete, telo koje odlucuje o skolskom peogramu...) Ja mislim da je slobodna volja u ovom slucaju ogranicena na forume, kruzoke, licne porodicne diskusije i sl. ali nikako na naucno nastavni program. Drzava je duzna da zastiti ucenike od lazne istorije i propagande trenutnih pobednika, jer istorija traje, a niko zaista ne zna buducu sudbinu sadasnjih politickih odluka svetskih mocnika

buki

15.05.2023. 17:48

@Jasmina - A znate li zašto preporuka, a ne naredba za korišćenje? Da bi jedni učenici učili ovako, drugi onako, pa se sukobili, ako ne već u školi onda kasnije kad završe. Ako ikada prevaziđemo sukob na relaciji četnici - partizani, da imamo novi - njihova i naša istorija.

Miodrag

15.05.2023. 16:54

A ko im je predsednika i generale isporučio na tacni 'SRBI'. Hteli smo demokratiju Dobili smo je 5 oktobra od nemačkog studenta. Zapalili skupštinu i pokrali mobilar/umetničke slike, istopili naoružanje i ugostili naše krvnike u generalštab. 10 godina potpisivali krijući od naroda istinu a sve na naš uštrb. Generacija za prezir i osudu.

Ivana

15.05.2023. 17:48

Lako je nama Srbima, sa tom ,,Haškom istorijom", jer nju neće ni jedan naš savestan Srbin, prihvatiti i predavati učenicima naših škola. Ali, meni su problem ,,naši Srbi", koji su naveliko ,,pisali" našu srpsku istoriju. Verujem da su - moje NOVOSTI - pristalice istine ( kao i ja), te da će će pustiti sledeće. Da moj pravdoljubivi srpski narod zna i vidi, kako neki - ,,naši Srbi" prekrajaju našu srpsku istoriju. Ako pustite sledeće, veliko vam - HVALA ! Milan Radanović, istoričar ( KAZNA I ZLOČIN-pdf) Analiza “registra žrtava” Državne komisije za tajne grobnice (RKTG)_Srbije U registru Državne komisije Srbije (RKTG, Sekretar: dr. SrđanCvetković ) - ,,ОТВОРЕНА КЊИГА- жртве комунизма”, navedeni su sledeća imena istaknutih ratnih zločinaca: Milan Nedić (Grocka, RKTG-15632), predsednik kvislinške vlade (za koga se navodi da je “ubijen/likvidiran”, iako ne postoje dokazi za tu tvrdnju); Dragoljub Mihailović (Beograd, RKTG-16154), komandant JVuO; Dragomir Dragi Jovanović(Beograd, RKTG-15762), šef represivnog kvislinškog aparata u Beogradu; Milan Aćimović (Beograd, RKTG-36138); predsednik Saveta komesara i ministar unutrašnjih poslova kvislinške vlade; Svetozar Vujković(Beograd, RKTG-8334), upravnik Banjičkog logora; Đorđe Kosmajac (Beograd, RKTG-40211), zamenik upravnika Banjičkog logora (bez navođenja ove činjenice), Radomir Čarapić (Beograd, RKTG-16789), zamenik upravnika Banjičkog logora; Radivoj Kisić (Zemun, RKTG-19473), šef kapoa u Prihvatnom logoru Zemun na Starom sajmištu (što se ne navodi u njegovom kartonu); Borisav Veličković (Niš, RKTG-13569), jedan od istaknutih zločinaca iz Prihvatnog logora Zemun; Milan Vukosavljević (Zemun, RKTG-41101), jedan od istaknutih zločinaca iz Prihvatnog logora Zemun (što se ne navodi u njegovom kartonu); Nikola Sokić (Šabac, RKTG-100512), komandant Prve mačvanske brigade Cerskog korpusa JVuO, prethodno šef kapoa u Prihvatnom logoru Zemun (što se ne pominje u njegovom kartonu); Kosta Mušicki (Beograd, RKTG-16193), zapovednik SDK (što se ne navodi u njegovom kartonu); Nikola Kalabić (Valjevo, 3380), komandant Korpusa Gorske garde JVuO; Vuk Kalajitović (Nova Varoš, RKTG-23843; Užice, RKTG-21503), komandant Mileševskog korpusa JVuO; Predrag Raković (nepoznato, RKTG-100586), komandant Drugog ravnogorskog korpusa JVuO, itd. Napomena: u registar je uvršteno najmanje 17 lica koja su odgovorna za učešće u zločinima u logoru na Sajmištu.

Boris

16.05.2023. 02:52

Haski klimoglavci nekakav sud .Gradjanski rat na prostoru SFRJ pocinje nasilnom secesijom SR Hrvatske koja ni po AVNOJ -u ni po ZAVNOH-u ni po Ustavu iz 1974.g.nije imala pravo na samostalnost bez pristanka Srpskog konstitutivnog naroda ali to za Zapad nije bitno ni za tkz.Haski Sud.