TEMPERATURE SUTRA I DO +28 STEPENI: Kakvo vreme možemo očekivati tokom maja?

Novosti online

06. 05. 2023. u 18:23

DANAS i sutra pretežno sunčano i relativno toplo, posebno sutra kada bi u najtoplijem delu dana maksimumi mogli dostizati i oko +28 stepeni Celzijusa.

ТЕМПЕРАТУРЕ СУТРА И ДО +28 СТЕПЕНИ: Какво време можемо очекивати током маја?

Foto: Tanjug/Rade Prelić/Strahinja Aćimović

Prema mišljenju meteorologa, Marka Čubrila, u toku noći ka ponedeljku sa zapada stiže nestabilan vazduh koji bi prvo nad severozapadnim i severnim predelima Hrvatske i lokalno a severu BiH uslovio destabilizaciju uz grmljavinske pljuskove, a te nestabilnosti bi se do ponedeljka pred zoru poširile nad središnju i istočnu Hrvatsku, severoistok BIH i Vojvodinu. Lokalno je moguć i jak grmljavinski pljusak i pojava tuče/grada.

- U ponedeljak će se zona nestabilnosti premeštati dalje na jgoistok donoseći lokalne pljuskove i osveženje tako da će posle toplog vikenda u ponedeljak biti svežije uz maksimume od +12 do +19 stepeni Celzijusa, dok bi samo na krajnjem jugu regiona maksimumi ponegde prelaziti +20 stepeni Celzijusa. U utorak promenljivo oblačno uz moguću ređu pojvu lokalnih pljuskova i to uglavnom nad brdsko-planinskom delu i na zapadu regiona. Dnevni maksimum od +14 do +21 stepen Celzijusa - najavljuje Čubrilo u svojoj prognozi za Srbiju.

U nedelju će duvati južni i jugoistočni vetar koji će sa nestabilnostima okrenuti na umeren, na udare i jak sverozapadni, a zatim će ponovo oslabiti.

Sredinom sledeće nedelje modeli simuliraju nov prodor nestabilnog vzduha koji bi najverovatnije pokrenuo sekundarnu ciklogenezu negde nad središnjom Italijom. Taj ciklon bi u drugom delu nedelje uticao na vreme iznad našeg dela Evrope. Do petka bi se veći deo regiona nalazio u njegovom toplom sektoru, dok zatim sa njegovim premeštanjem dalje na istok usledilo zahlađenje, stoji u prognozi.

- U sredu uveče nad južnim, jugozapadnim, zapadnim i središnjim predelima regiona jače naoblačenje sa kišom i grmljavinom, koje bi se u četvrtak trebalo priširiti i nad ostali deo regiona. U sredu umereno toplo uz makismume od +14 do +23 stepena Celzijusa, dok bi u četvrtak bilo svežije uz maksimume do +12 do +17 stepeni Celzijusa - navodi meteorolog.

Operativni "ECMWF" za petak ponovo ima nov nalet padavina i zbog toga daje vrlo visoke padavinske totale, ali obzirom da je ansamble niz ovog modela za padavine za sada umereniju sa akumulacijama vrlo je upitno hoće li tih obilnih padavina za naredni vikend biti.

Svakako bi prema kraju sledeće nedelje bilo relativno sveže uz maksimume koji su ispod proseka za taj deo godine.

Posle toplog vikenda i osveženja uz pljuskove početkom sledeće nedelje od oko 09.05. sledi duži period relativno svežeg i nestabilnog vremena.

BONUS VIDEO: ZAŠTO SAMO PSI? Beograđanka šeta mačku na povocu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati