MRTVA NADEŽDA BILA JE NA MOSTU, DEJANOVO TELO NAŠLI SU U RECI: Dvoje Trsteničana stradalo je u NATO bombardovanju 30.aprila (FOTO/VIDEO)

S. BABOVIĆ

30. 04. 2023. u 17:58

TRSTENIK-TELO Nadežde Petričković(44) nađeno je u delu mosta koji nije potonuo, dok je telo Dejana Đorđevića izvučeno iz Zapadne Morave tog 30.aprila,1999.godine, kada je NATO bombardovao stari most na reci u centru Trstenika.

МРТВА НАДЕЖДА БИЛА ЈЕ НА МОСТУ, ДЕЈАНОВО ТЕЛО НАШЛИ СУ У РЕЦИ: Двоје Трстеничана страдало је у НАТО бомбардовању 30.априла (ФОТО/ВИДЕО)

Foto>Novosti

Trsteničani ne zaboravljaju žrtve. I danas popodne su položili cveće kod Spomenika poginulima u NATO agresiji i u borbama protiv albanskih teritosta 24.marta-10.jun,1999.

-Nadežda i Dejan poginuli su pre 24 godine tokom trajanje zločinačke NATO agresije, tom prilikom je i simbol našeg grada naš čelični most otrgnut sa obala Morave i nastojimo da iz godine u godinu pokažemo da smo dostojno potomci,koji pamte i sećaju se, generacijama koje stasavaju svedoče o tragediji koja je pogodila našu zemlju-poručila je Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

U reku su Trsteničani bacili venac nezaborava za Nadeždu i Dejana, ali i 17 Trsteničana,koji su dali svoje živote braneći zemlju. Trstenik je patio kao i Srbija.

--Tokom 78 dana koliko su trajali napadi NATO alijanse porušene su mnoge škole, bolnice, mostovi-kaže Miša Nedeljković, predsednik opštinskog odbora Saveza boraca. -Načinjena je ogromna šteta, a ono što su nam uzeli, živote naše dece, naših vojnika i sugrađana ne može niko da plati, ni da vrati.

Iako je od tragičnog stradanja sugrađana proteklo više od dve decenije, udari projektila pamte se dobro.Od detonacija je oštećeni hram Svete Trojice i crkveni zvonik.Sat na zvoniku visokom 33 metra prestao je da kuca. Nastradale su mnoge kuće. Stari čelični most izgrađen je davne 1899.godine, ali nije preživelo stogodišnjicu.

Tokom Prvog svetskog rata minirala ga je srpska vojska 1915.godine, sedam godina kasnije krenulo se sa rekonstrukcijom, a 1987.godine je detaljno popravljen.Od projektila 1999.godine, međutim, nije mu bilo spasa.Obnovljen je posle NATO bombardovanja.

BONUS VIDEO: UZNEMIRUJUĆE: Na današnji dan bombardovan most u Trsteniku - pogledajte autentične snimke

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)