Održan prvi sastanak Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti

Novosti online

20. 04. 2023. u 12:57

PRVI sastanak Radne grupe koja treba da izradi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti, održan je danas u Beogradu.

Одржан први састанак Радне групе за израду Нацрта закона о изменама и допунама Закона о информационој безбедности

Foto: Marina Jančević

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija formiralo je Radnu grupu, koju čine predstavnici državnih organa u čijoj nadležnosti su pitanja od značaja za informacionu bezbednost, organizacije koje se bave pitanjima informacione bezbednosti, predstavnici privrede, organizacije koje se bave pitanjima lokalne samouprave, kao i istaknuti predstavnici akademske zajednice.

Prvom sastanku Radne grupe prisustvovao je i ministar informisanja i telekomunikacija, Mihailo Jovanović, koji je istakao da je ovaj dan od velike važnosti za čitavo društvo jer se izmenama i dopunama ovog Zakona otvara novo poglavlje informacione bezbednosti u Republici Srbiji.

Foto: Marina Jančević

„U eri 4. industrijske revolucije, u kojoj se nalazimo, možemo slobodno da kažemo da, informaciona bezbednost predstavlja izazov, problematiku i egzistencijalno pitanje svakodnevnog života i rada. Pored brojnih prednosti koje nam informaciono-komunikacione tehnologije donose, svedoci smo i da se svakodnevno suočavamo sa izazovima koji sa sobom nose dalekosežne posledice te zahtevaju pravovremenu reakciju, adekvatne odgovore, odbrane kompletnih nacionalnih interesa i čitavog društva na najvišem mogućem nivou. Pred nama je ozbiljan i zahtevan posao, velika odgovornost, ali sam uveren da ćemo zajedničkim snagama uspeti da odgovorimo na postojeće, kao i da predupredimo sve buduće izazove koje nameće digitalizovano društvo 21. veka“, rekao je ministar Jovanović.

Foto: Marina Jančević

Cilj izmena i dopuna Zakona o informacionoj bezbednosti je usklađivanje postojećeg zakona sa novim pravnim okvirom Evropske unije, odnosno usklađivanje sa NIS 2 direktivom (2555/ 2022), kao i usklađivanje sa Aktom o sajber bezbednosti EU (2019/881) u delu koji se odnosi na sertifikaciju u oblasti sajber bezbednosti, unapređenje institucionalnog i organizacionog okvira i kapaciteta, kao i sva dalja unapređenja teksta stečena na temeljima dosadašnjih iskustva u primeni Zakona o informacionoj bezbednosti. Takođe, jedna od važnih inicijativa je formiranje posebne agencije za informacionu bezbednost koja bi obezbedila dodatno institucionalno jačanje i efikasnije odgovore na sve potencijalne incidente i opasnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu