DEDINJE SE SPREMA ZA TRANSPLANTACIJU SRCA: Upravo potpisan ugovor sa klinikom u Mađarskoj za trening timova

Biljana Ristivojević

12. 04. 2023. u 14:49

HIRURZI, anesteziolozi, perfuzeri, sestre i tehničari, ali i svi drugi članovi tima Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, koji će raditi transplantacije srca, na trening će u prestižnu kliniku u Mađarskoj sa kojom je juče potpisan ugovor.

ДЕДИЊЕ СЕ СПРЕМА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЈУ СРЦА: Управо потписан уговор са клиником у Мађарској за тренинг тимова

Privatna arhiva

Reč je o klinici Senelvajs u Budimpešti, koja je druga u ovom delu sveta poboju urađenih transplantacija srca. Profesor dr Milovan Bojić, direktor Dedinja iz Budimpešte je odmah po potpisivanju ugovora potvrdio za "Novosti" da će prva grupa lekara iz Dedinja na trening u Mađarsku krenuti odmah posle Uskrsa.

-To će biti dvosmerna saradnja- kaže prof. Bojić.-Oni će nas trenirati za transplantaciju srca, a mi ćemo njima pomoći da osvoje tehniku ugradnje potpuno veštačkog srca, proceduru po kojoj je Dedinje lider u regionu.

U Dedinju, gde je pre 27 godina urađena prva transplantacija srca u našoj ѕemlji, ovaj program presađivanja organa prekinut je već 23 godine. Da će institutu ponovo biti doѕvoljeno da radi transplantacije najavila je nedavno ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, i Institut se već sprema ѕa to.

-Verujemo da ćemo opet biti lideri u transplantaciji - kaže prof. Bojić.

- Pacijenti, njih 17, koji su u Dedinju dobili jetru ili srce donora pre više od dve decenije još su živi.Ali, mi imamo pacijenta koji već šest godina živi sa potpuno veštačkim srcem, koje bi trebalo samo da bude most da se dočeka organ i uradi transplantacija.

U Srbiji, inače na transplantaciju čeka oko 2.000 ljudi, najviše za rožnjaču, a onda za bubrege - oko 700, a problem je nedovoljan broj donora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!