PRVI NAJAVIO ŽARIŠTA NA BALKANU: Dr Aleksandra Kolaković o pogledima francuskog naučnika Andrea Šeradama

J. S.

29. 03. 2023. u 20:44

U NOVOJ tribini o francusko-srpskim odnosima, dr Aleksandra Kolaković osvetljava lik i delo Andrea Šeradama zahvaljujući kom je svetska javnost bila upoznata sa položajem Slovena u Habzburškoj monarhiji i na Balkanu.

ПРВИ НАЈАВИО ЖАРИШТА НА БАЛКАНУ: Др Александра Колаковић о погледима француског научника Андреа Шерадама

KCNS

Šeradam je dao značajne geopolitičke analize koje su se pokazale kao veoma korisne za političare i diplomate tog doba. Generacija kojoj je pripadao stasavala je posle  velikog nacionalnog poraza Francuske, te su interesovanja mladih intelektualaca, vaspitavanih da budu „građani patriote", bila usmerena ka analizi spoljnopolitičkog položaja zemlje, sagledavanja mogućnosti njenog daljeg razvoja i ideji revanša.

Šeradama su savremenici opisivali kao antigermanistu, antisemitu i antisocijalistu, dok su političari u njemu prepoznali bonapartistu. Kako dr Kolaković navodi, Šeradam je svoje stavove gradio ne samo preko školovanja, prijateljstava i političkog života, već je to činio i tokom svojih istraživačkih putovanja. Njegova prva interesovanja ticala su se Habzburške monarhije i moći Nemačke, a kasnije je u skladu sa spoznajom događaja, pojava i procesa u svoje analize uključio i balkanske Slovene.

Nakon knjiga „Evropa i austrijsko pitanje tokom 19. Veka“ i  „Nemačka, Francuska i austrijsko pitanje“, Šeradam piše i delo „Istočno pitanje, Makedonija, Bagdadska železnica“, gde je političkim pitanjima pridružio ekonomske aspekte prodora Nemačke na Istok.

Dr Kolaković ističe kako je on prvi među francuskim intelektualcima skrenuo pažnju na pitanja širenja pangermanizma i ukazao na potencijalnu opasnost stvaranja žarišta na Balkanu. Događaji na evropskim teritorijama Osmanskog carstva i pitanje Balkana, kao i austrougarske pretenzije na pomenutom prostoru, postali su neizostavni deo njegovih analiza.

Zahvaljujući odličnom poznavanju međunarodnih odnosa ali i uz kontakte koje je uspostavio najpre sa Grgurom Jakšićem a potom i sa Svetislavom Simićem i Milenkom Vesnićem, Šeradam se zainteresovao i za Kraljevinu Srbiju. Kroz svoje brojne tekstove bio je  i tvorac teze da se sve države moraju jače zbližiti sa Rusijom i balkanskim državama zarad sprečavanja germanske ekspanzije i očuvanja evropskog mira.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković „Andre Šeradam (1871–1948) o Habzburškoj monarhiji, Balkanu i Srbima" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...