STUDENTI koji su upisali studije pre usvajanja Bolonjske deklaracije 2005. godine dobiće novi rok da završe fakultet - 30. septembar 2026. godine. Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju daće im se još tri godine da diplomiraju, po pravilima koja su važila kada su postali brucoši. Prolongiranje roka nije obradovalo "večite", jer se oni zalažu za pronalaženje trajnog rešenja.

Ana

29.03.2023. 23:36

Pa mi samo tražimo upisom stečeno pravo. I odmah da se ogradim, pošto ima uvek i negativnih komentara – slobodno nek posle odlučuju oni kojima pokucam na vrata za posao jesam li ja adekvatna, nemam problem sa tim. Kome smeta sad što ja hoću da učim i spremim najteži ispit onako kako smatram da treba, a uz sve obaveze i prepreke? Nek traje i 20 godina, ali nek se zna da nikoga ne koštamo i ne ugrožavamo, to nek se podvuče!

Sonja

30.03.2023. 05:03

Mislim da jedini način da se više ništa ne čuje o starim studentima jeste da im se dozvoli da završe kada god budu mogli ono šta su započeli. Oni su ti koji imaju tu obavezu, samo oni. Ako to žele, zašto ih u tome sprečavati i ograničavati nekim rokovima.

Elena

30.03.2023. 09:45

I kao stari studenti u obavezi smo da učimo za ispite aktuelno gradivo, a ne koje smo slušali kao redovni studenti. Nikom ne predstavljamo teret, školarine i izlazak na ispit plaćamo sami. Svako od nas ima neke životne okolnosti koje su ga usporile da dođe do diplome. Ne vidim nijedan razlog zašto nam ne bi bilo omogućeno da završimo ono što smo započeli.

Nena

30.03.2023. 12:17

Prošlog septembra je dato obećanje kada se pregovaralo sa predstavnicima starih sudenata da će se vratiti neograničen rok koji je postojao kad su ovi studenti upisivali fakultet. Sada se govori o trogodišnjem roku, a predstavnici starih studenata nisu ni uključeni u pregovore. Red bi bio da se zahtevi starih studenata uvaže, ako je ikome stalo do rešenja ovog pitanja.