SA PRODUŽECIMA 20 GODINA DO DIPLOME: Izmenama propisa o visokom obrazovanju daje se novi rok starim studentima

B. BORISAVLjEVIĆ

28. 03. 2023. u 11:14

STUDENTI koji su upisali studije pre usvajanja Bolonjske deklaracije 2005. godine dobiće novi rok da završe fakultet - 30. septembar 2026. godine. Izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju daće im se još tri godine da diplomiraju, po pravilima koja su važila kada su postali brucoši. Prolongiranje roka nije obradovalo "večite", jer se oni zalažu za pronalaženje trajnog rešenja.

СА ПРОДУЖЕЦИМА 20 ГОДИНА ДО ДИПЛОМЕ: Изменама прописа о високом образовању даје се нови рок старим студентима

FOTO: printskrin/studentski život

Na svim univerzitetima u Srbiji je oko 15.000 starih studenata. Branislav Boričić, prorektor Univerziteta u Beogradu, kaže da se procenjuje da ih je samo na Ekonomskom fakultetu u Beogradu oko 1.000.

- Među njima ima studenata koji su postali brucoši pre 30-40 godina i koji u svakom trenutku mogu obnoviti svoj status - objašnjava profesor Boričić. - Dok ne pređu na pravila Bolonje, svako od njih ima pravo da dođe svakog septembra na fakultet, obnovi godinu i nastavi da studira.

Mašinski fakultet u Beogradu ima 633 studenta u statusu apsolventa koji su upisali studije u periodu od 1990. do 2004. godine, odnosno pre prelaska na pravila studiranja po Bolonji. Računajući i ovu školsku godinu, oni će imati mogućnost da za četiri godine steknu diplomu inženjera.

- Većina tih studenata su apsolventi i u aktivnom statusu, prijavljuju ispite, pošto nemaju obavezu da idu na predavanja i vežbe, jer su sve to odslušali - objašnjava nam Dragoljub Bekrić, šef studentske službe na Mašinskom fakultetu u Beogradu. - Oni izlaze na ispite, ali je malo onih koji diplomiraju. Prošle godine ih je bilo tek šestoro. Apsolvent može biti i sa jednim, ali i sa deset nepoloženih ispita. Skoro svi oni su već zaposleni i ostvareni u poslu. Dešava se, kada promene firmu, da novi gazda traži diplomu, pa se onda aktiviraju i "vrate" na fakultet.

Predstavnica "starih studenata" Verica Ivanović kaže da su iz medija saznali o izmenama zakona i da je reč o kozmetičkom rešenju. Ona dodaje da je, na sastanku u Ministarstvu prosvete u septembru prošle godine, dogovor bio da se nađe trajnije i značajno bolje rešenje i za stare studente, ali i za društvo.

Ivanovićeva navodi da se najveći broj "večitih" povukao sa fakulteta 90-ih, a sledeći talas je bio 2000. godine, kada su poskupele školarine.

KOČE IH "teški predmeti"

IvanovićEVA ukazuje da je veliki problem mala prolaznost na pojedinim ispitima, što je neretko do ispitivača i organizacije, a ne do obimnosti gradiva. Ona smatra da se to neće promeniti ni produženjem roka.

- Anketa među starim studentima je pokazala da im najveće probleme zadaju ispiti Savremeni srpski jezik III, popularno nazvan Sintaksa, i Književnost 20. veka na Filološkom fakultetu, Agrohemija na Poljoprivrednom, Upravno pravo na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, a na beogradskom je to Obligaciono pravo - kaže ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju