ĆIRILICA NA DVORU CARA SIMEONA: Dr Boris Stojkovski o srednjovekovnom usponu Bugarske (VIDEO)

J. S.

27. 03. 2023. u 21:51

PRVI deo predavanja dr Borisa Stojkovskog o srednjovekovnoj Bugarskoj posvećen je najstarijoj istoriji, poreklu Bugara i njihovom dolasku na Balkan.

ЋИРИЛИЦА НА ДВОРУ ЦАРА СИМЕОНА: Др Борис Стојковски о средњовековном успону  Бугарске (ВИДЕО)

KCNS

Kao veoma važne činjenice za ovu državu Stojkovski  ističe brojne sukobe sa Vizantijom. Period primanja hrišćanstva, vladavina Borisa I, a zatim njegovog sina Simeona kada je Bugarska na vrhuncu i kada nastaje Prvo bugarsko carstvo koje je ugrožavalo Vizantiju – veoma su interesantna razdoblja u istoriji bugarskog naroda.

Dr Stojkovski ovo vreme označava i kao veoma važno za razvoj Slovena uopšte. Naime, smatra se da je upravo na dvoru cara Simeona nastala ćirilica. Na dvor su primljeni učenici Ćirila i Metodija, te se čitava slovenska kultura i pismenost počela razvijati upravo na tom mestu.

Bugarska srednjovekovna država počela je snažno da napreduje, što ju je činilo jednom od vodećih država Balkana. Njeno razvijanje je, prema rečima dr Stojkovskog, predstavljalo ozbiljnu pretnju za Carigrad. Najranija epoha bugarske istorije završava se 1018. godine, sa Samuilovim carstvom.

To carstvo, iako nije bilo samo bugarsko, ipak se naslanjalo na određene tradicije i predstavlja, na neki način, produžetak Prvog bugarskog carstva.

Predavanje dr Borisa Stojkovskog na temu „Srednjovekovna Bugarska – prvi deo" može se pogledati na na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna