ZAŠTO JE POVUČENA SERIJA BCG VAKCINE Direktor "Torlaka": Videli smo da postoje određena odstupanja

Novosti online

23. 03. 2023. u 13:50

JEDNA serija "Torlakove" BCG vakcine, koja se daje bebama protiv tuberkuloze, povučena je sa tržišta. Luka Dragačević, direktor ovog instituta koji decenijama proizvodi BCG vakcinu, objasnio je zašto je do povlačenja došlo.

ЗАШТО ЈЕ ПОВУЧЕНА СЕРИЈА BCG ВАКЦИНЕ Директор Торлака: Видели смо да постоје одређена одступања

Foto Novosti

Ministarstvo zdravlja saopštava da je 16. marta povučena zatečena količina od 834 bočice vakcine zbog minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka. "Torlak" je istovremeno snabdeo sve zdravstvene ustanove BCG vakcinama.

Ministarstvo naglašava da roditelji nemaju razloga za zabrinutost, jer bebe u porodilištima primaju proverene bezbedne vakcine.

Direktor “Torlaka“ kaže da je povlačenje serija lekova iz prometa uobičajena praksa, a do toga je ovaj put došlo nakon interne provere u Institutu.

BCG vakcina se daje bebama u jednoj dozi. Reč je o tzv. živoj vakcini.

- Videli smo da postoje određena odstupanja u kvalitetu leka. Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama. Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora - rekao je Luka Dragačević.

Odmah po dobijanju rezultata, u roku od sat vremena, Torlak je obavestio sve zavode i relevantne institucije.

- Postoji tačna procedura kako se postupa u ovakvim situacijama, mi smo to zadovoljili, svi zavodi su u kratkom roku obavešteni, vakcina stavljena u karantin kod njih i u roku od 24 sata povučena sa teritorije cele republike - rekao je Dragačević ističući da je odmah zatim distribuirana nova serija, tako da nestašica nije bilo.

Ponavlja da nema razloga za zabrinutost, jer u nekim zemljama kriterijum aktivnosti iznosi i oko 50 odsto, dok je kod nas 92 procenta.

- Vakcina i sa 50 odsto aktivnosti daje adekvatan imunski odgovor, imali smo malo odstupanje, veće odstupanje je pri aplikaciji, ali ovo je nešto što regulativa nalaže - rekao je Luka Dragačević.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DEVOJKE, NJIH SE ČUVAJTE: Ovo su najveći PRELJUBNICI horoskopa