POVUČENA BCG VAKCINA: Ministarstvo zdravlja izdalo saopštenje

Novosti online

22. 03. 2023. u 12:34

INSTITUT za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je kao nacionalni, odgovorni proizvođač i nosilac dozvole za lek "BCG vakcina, liofilizovana" usled minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka, doneo odluku da iz prometa dobrovoljno povuče seriju pomenutog leka, broj 2710822 sa teritorije cele Republike Srbije, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

ПОВУЧЕНА BCG ВАКЦИНА: Министарство здравља издало саопштење

Foto: Shutterstock

Naime, čim se pojavila i najmanja sumnja o odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, Institut "Torlak" je odmah preventivno reagovao i seriju iste povukao iz prometa. U skladu sa dostavljenim informacijama od strane zdravstvenih ustanova na teritoriji Republike Srbije Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je dana 16. 3. 2023. godine izvršio povlačenje zatečenih količina od ukupno 834 bočice predmetne vakcine.

- Takođe vas obaveštavamo da je, u cilju održavanja kontinuiteta obavezne imunizacije pacijenata i elimininacije mogućnosti za nestašicom predmetnog leka, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" istovremeno izvršio snabdevanje svih zdravstvenih ustanova iz plana mreže zdravstvenih ustanova odgovarajućom količinom BCG vakcine - navodi se u saopštenju.

Istovremeno, Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" je odmah po dobijanju informacije o potencijalnom minimalnom odstupanju od specifikacijskih zahteva predmetne vakcine, obavestio sve zdravstvene ustanove kako o povlačenju svog proizvoda, tako i o nastavku kontinuiranog snabdevanja zdravstvenih ustanova novim količinama odgovarajuće vakcine, a sve u cilju nastavka obavezne imunizacije stanovništva Republike Srbije predmetnom vakcinom.

Pomenuta serija je povučena u roku 24 časa sa teritorije cele Srbije i zamenjena novom serijom, brzom reakcijom nadležnih organa nije došlo do nestašica pomenute vakcine, samim tim nijedno porodilište niti Zavod nisu ugroženi. Roditelji nemaju razloga za zabrinutost, bebe u porodilištima primaju proverene, bezbedne i kontrolisane vakcine koje su prošle sve neophodne provere i zakonske procedure pre stavljanja u upotrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)