AKO KIJEV POKLEKNE, ZAPAD ĆE POLJSKU UVESTI U RAT: Analitičar Danilo Koprivica o nastavku „rata imperija“ u Ukrajini (VIDEO)

J. S.

21. 03. 2023. u 16:38

U OKVIRU tribine koja predstavlja nastavak prošlomesečnih sagledavanja razmera rata u Ukrajini i njegovih posledica, Danilo Koprivica ističe kako ni u kom slučaju naš svet više neće biti isti, ali i da bi neke imperije mogle zauvek nestati, a druge tek nastati.

АКО КИЈЕВ ПОКЛЕКНЕ,  ЗАПАД ЋЕ ПОЉСКУ УВЕСТИ  У РАТ: Аналитичар Данило Копривица о наставку  „рата империја“ у Украјини (ВИДЕО)

KCNS

Njegovo inicijalno pitanje – da li su borbe u Ukrajini poslednji događaji postimperijalnog raspada Sovjetskog Saveza ili je ovaj rat zapravo rat za početak kraja „Atlantske imperije“ i rat za početak ostvarenja ruskog sna o uspostavi nove „Sveruske imperije“, praćeno je nizom važnih pitanja koja prate dešavanja na svim svetskim meridijanima.

Koprivica u vezu dovodi nestabilnosti na ulicama Pariza, „vudu računovodstvo“ Bajdenove administracije, proteste Gruzijaca i približavanje Saudijske Arabije i Irana i naglašava kako pričajući o aktuelnom trenutku u svetu zapravo govorimo i o tome kako će i naš mali balkanski svet pretrpeti promene.Predavač nizom slajdova evocira prošlomesečnu tribinu u kojoj je upotrebio termine „ruska agresija“ i „ruska imperija“, što mu je spočitano kao nepriklano u komentarima, te ove sintagme razlaže i objašnjava kao adekvatne za ilustraciju trenutnog stanja.

Podseća Koprivica i na navod sa februarske tribine u kojem je definisao politički cilj Atlantske alijanse kao „rasparčavanje Rusije podsticanjem separatizma – Kalinjingrad, Sankt Peterburg, Kuban, Ural i Sibir, organizovanjem elektronskog referenduma uz zapadni nadzor“, ističući kako je nekoliko dana potom i Putin istim rečima opisao ideju vodilju njemu suprotstavljenih snaga.

Razmatrajući optužnicu Međunarodnog suda u Hagu koja je nedavno podignuta protiv Putina, a podsećajući na aktivnosti Karima Kana, koji je tokom 2013. bio savetnik bivšeg komandanta OVK Fatmira Ljimaja u slučaju Klečka, Koprivica upućuje i na nove reči visokih zvaničnika, poput ambasadora Poljske u Francuskoj, koji je izjavio kako je ukrajinska kriza pre svega borba za osnovne vrednosti i kulturu Zapada, zbog čega je toliko važno da ih brane, a ako Kijev ne uspe u odbrani nezavisnosti na bojnom polju – poljska vojska će morati da postane direktan učesnik u sukobu sa Rusijom.

Koprivica zaključuje kako nam se „valja nadati i moliti da krvoproliće svih nedužnih u Ukrajini što pre stane. Da među nama ne otpočne.Da na vreme shvatimo, da ako jedni sa drugima skladno ne možemo, jedni pored drugih u miru trebamo živeti“.

Predavanje Danila Koprivice „Rat u Ukrajini – RAT IMPERIJA” može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura