EVROPA SAD PLAĆA CENU: Publicista Milorad Vukašinović o panorami geopolitike sa osvrtom na Ukrajinu

J. S.

23. 02. 2023. u 09:36

FEBRUARSKO predavanje Milorada Vukašinovića oslanja se na ranije otvorenu temu „Panorama geopolitike", kada je napravljen osvrt na činioce koji su uslovili pojavu moderne geopolitike u periodu od druge polovine XIX do šezdesetih godina XX veka.

ЕВРОПА САД ПЛАЋА ЦЕНУ: Публициста Милорад Вукашиновић о панорами геополитике са освртом на Украјину

M.Stojković

Sada, u nastavku, predavač se prevashodno interesuje za događaje koji su usledili nakon pomenutog vremenskog razdoblja, kako bi se ova disciplina, koja se bavi istraživanjem odnosa prostornog i političkog, sagledala u sasvim savremenim okvirima, pa ne čudi što su odmah na početku objašnjeni pojmovi desuverenizacije i degeografizacije.

Da bi se zašlo u odnose posle šezdesetih godina prošlog veka, važno je ukazati na neke osnovne geopolitičke vektore ovog u mnogo čemu prelomnog perioda svetske istorije. Vukašinović ističe da se „posle Drugog svetskog rata 1945. godine dogodila dvostruka pobeda – pobeda američke talasokratije i sovjetske kontinentalne moći", dok nije zanemarljiva ni „pojava ogromnog komunističkog regiona u Dalekoj Aziji".

Predavač se oslanja na radove Nikolasa Spajkmana i Džordža Kenana, a analizu vodi putem pitanja o geopolitičkom položaju Evrope, potom o „novom evroazijstvu" u postsovjetskoj Rusiji, kao i o „faktoru nezapamćene ideologizacije spoljne politike čiji su nosioci bili Amerika i SSSR kao dve vodeće supersile".

Neizostavno, Vukašinović se kratko dotiče i situacije u Ukrajini, rekavši da je Rusija najzad osvestila svoju različitost u odnosu na takozvani kolektivni Zapad. Na kraju, predavač dodaje: „Evropa je propustila priliku da se oslobodi američkog geopolitičkog uticaja, a sada, u ukrajinskoj krizi, plaća cenu za to.ˮ

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Panorama geopolitike, II deo" može se  pogledati na  Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili