GODINA PAKLA U UKRAJINI: Osvrt istoričara Ognjena Karanovića na rusko-ukrajinski sukob

J. S.

22. 02. 2023. u 15:22

ISTORIČAR Ognjen Karanović otpočeo je dvodelnu analizu aktuelnog sukoba u Ukrajini.

ГОДИНА ПАКЛА У УКРАЈИНИ: Осврт историчара Огњена Карановића на руско-украјински сукоб

M.Stojković

U februarskom delu ove tribine ključno je pitanje "apsurdnosti" pojedinih geopolitičkih tokova i poteza koje Karanović dovodi u vezu sa "neoimperijalnom težnjom Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika da sačuvaju svoje pozicije dominantne geopolitičke, političke i ekonomske moćiˮ, što biva poljuljano dolaskom na vlast Vladimira Putina i neupitnog uspona Kine, od kada "planeta ne može da ostane geopolitički monolitna "mapa" pod nadzorom političkog Zapada”.

Karanović tumači na koje načine je sila, kao takva, postala isključivi metod u borbi za prevlast, dok ne zanemaruje ni činjenicu da kako postoji američki, tako postoji i ruski neoimperijalizam. Takođe, predavačevu pažnju privlači i namera "kijevskog režima” Zelenskog da svoju državu uključi u NATO, kao i reakcije Rusije na ovakvu odluku. Karanovića interesuju i teze koje se javljaju među tumačima i komentatorima svetske političke savremene stvarnosti, pa upućuje na mnoge izjave, poput onih koje pripadaju Angeli Merkel.

Ujedno, naglašeno je da su krize u Ukrajini, bar one koje možemo posmatrati u poslednjih dvadeset godina, sada već akutnog statusa. U prvom segmentu predavanja pratioci Jutjub kanala KCNS otkriće zašto se sukob u Ukrajini dramatično može odrediti i kao „godinu dana pakla”, u pokušaju Karanovića da "ne zađe na opšti teren klišeaˮ, s obzirom na to da je tema rusko-ukrajinskog sukoba sveprisutna, te već postoje mnoga ponavljanja.

Predavanje istoričara msr Ognjena Karanovića na temu "Rat u Ukrajini godinu dana paklaˮ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna