U TITOVU ČAST SADILI PO 88 STABALA: Inicijativa potekla iz Vršca, pa se proširila na celu Jugoslaviju

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

13. 03. 2023. u 21:44

KADA se Josip Broz Tito upokojio 4. marta 1980. godine, Vrščani su se dosetili kako da doživotnom predsedniku Jugoslavije, koji je ujedno bio i počasni građanin Vršca, na jedinstven način odaju poslednju počast.

У ТИТОВУ ЧАСТ САДИЛИ ПО 88 СТАБАЛА: Иницијатива потекла из Вршца, па се проширила на целу Југославију

Foto: J.J.Baljak

Na Sunčanom trgu, iznad Centra „Milenijum“, iste godine formirali su novi park od tačno 88 četinara, koji su simbolizovali broj godina koje je Tito imao kada je preminuo.

Inicijator te ideje bio je Ljubomir Demšar, tadašnji direktor Turističke organizacije Vršca. Verovao je da će Vrščani lepo prihvatiti taj gest, ali nije mogao ni da nasluti da će baš to pokrenuti masovnu akciju „88 stabala za druga Tita“, koja se munjevito proširila po celoj Jugoslaviji, pa i šire.

Prema pisanju tadašnje štampe, samo u Beogradu je u periodu od aprila 1981. do 1985. godine podignuto preko 300 parkova sa 88 stabala različitog drveća, dok su u Rijeci otišli i korak dalje, te su za tri godine ukupno posadili 88.000 stabala.

Park u čast druga Tita podignut je čak i u Iraku, gde je u to vreme poslovalo mnogo jugoslovenskih preduzeća. Njihovi radnici su, shodno tom podneblju, posadili 88 palmi.

Ukupno je bilo preko hiljadu Titovih parkova širom Jugoslavije.

Međutim, četiri decenije kasnije, gotovo svi ovi parkovi su izgubili svoj smisao. Ljudi su zaboravili zašto su uopšte posađeni (osim tamo gde postoji neko obeležje), a negde su i u potpunosti uništeni prilikom preuređenja javnih gradskih površina.

Vršački park na Sunčanom trgu i dalje odoleva, mada sada ima manje od 88 stabala, jer su vremenom mnogi četinari propali.

SUBNOR Vršac planira da nedostajuća stabla posadi i da postavi obeležje, kako bi i mlađi naraštaji znali u čiju čast je taj parkić podignut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)