UST: "Zastitnici" samostalnosti gaze je na ulici

Novosti online

11. 03. 2023. u 15:31

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas Državno veće tužilaca i Poverenika za samostalnost javnog tužilaštva da u redovnoj, zakonitoj proceduri, radi svoj posao i to blagovremeno i ažurno.

УСТ: Заститници самосталности газе је на улици

Foto: Free Images Pixabay

U suprotnom, kako smatra UST, neće biti puno koristi ako odluku o zaštiti samostalnosti javnog tužilaštva, donesu kada "kontrolori samostalnosti", na ulicama pregaze i ovo malo što je ostalo od pravosudnog dostojanstva. Nakon sednice Upravnog odbora ovog strukovnog udruženja, kojem, prema saznanjima Tanjuga, nije prisustvovao njegov predsednik Nenad Stefanović, a koji je i Viši javni tužilac u Beogradu i protiv koga se danima vodi političko-medijska kampanja jer je u okviru svojih nadležnosti doneo odluku o premešaju dve svoje zamenice, UST je u saopštenju poručilo da ostaje dosledno svojim stavovima da ne dozvoli da se provokacijama uvuče u politička prepucavanja te da poziva institucije da reaguju.

Udruženje podseća da je pre godinu dana, sa sednice UO poslalo poruku da se sudi u sudnicama, a ne u TV emisijama i na Tviteru. "Nažalost, za godinu dana se ništa nije popravilo i postalo je još gore. Sada se otvoreno, bez rukavica i maski, politički sudi na ulicama i protestima. Primena novih ustavnih amandmana i seta pravosudnih zakona otpočinje protestnim šetnjama onih koji žele da kontrolišu nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo", navodi ovo strukovno udruženje. Upozorava da političke partije i pokreti, pojedini advokati odmetnuti od svojih komora pred kojima im sude zbog nepoštovanja kodeksa i pravila tvrde da žele samostalno tužilaštvo, dok zapravo hoće da samo oni njime stalno upravljaju i pozivaju građane da se na ulicama suprotstave odluci Višeg javnog tužioca u Beogradu.

UST upozorava da bi ovakvo ponasanje moglo da znači da će se od sada svaka odluka rukovodioca pravosudnog organa, šefa tužilaštva ili predsednika suda, preispitivati na nekom gradskom trgu, pa plenumom određivati ko će suditi banke, ko ubistva, ko silovanja, ko podelu sutekovine, ko starateljstvo nad decom, a ko za primanje mita. "Da li su to evropski standardi, koje smo 'dostigli' ustavnim amandmanima i novim pravosudnim zakonima? To više liči na neko drugačije društveno uređenje", zaključilo je UST.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024