ALŽIRCI HOĆE ČAK 50 SRPSKIH "NORA": Naše haubice pobedile i francuske "cezare", odmakli pregovori o prodaji

R. DRAGOVIĆ

08. 03. 2023. u 08:15

ALŽIR je zainteresovan da od Srbije kupi samohodne haubice "nora" B-52. Pregovori o ovom poslu vode se još od 2021. godine, a alžirska strana je zainteresovana za više od 50 oruđa.

АЛЖИРЦИ ХОЋЕ ЧАК 50 СРПСКИХ НОРА: Наше хаубице победиле и француске цезаре, одмакли преговори о продаји

Foto: Ministarstvo odbrane

Ukoliko posao bude "pogođen", to će biti najveća narudžbina naoružanja domaće namenske industrije još od osamdesetih godina.

U Ministarstvu odbrane "Novostima" je potvrđeno da je Alžir pokazao interesovanje za srpske haubice, kao i da su pregovori u toku. Vest da bi srpska "nora" mogla da otputuje na sever Afrike, preneo je specijalizovani sajt "Balkanska bezbednosna mreža", pozivajući se na lokalnog vojnog blogera koji je prvi objavio informaciju uz opasku da je srpska "nora" na alžirskom internom konkursu pobedila francusku haubicu "cezar", koju je nabavio njima komšijski Maroko.

Prema ovim izvorima, pregovara se o 54 haubice - ukupno tri diviziona, što znači da će u slučaju dogovora Alžir biti najveći korisnik srpske haubice.

Alžirci su navodno zaintersovani za verziju ovog oruđa koja je 2021. godine testirana na poligonu u Arizoni, u okviru procesa nabavke samohodnih haubica za američke oružane snage. Reč je o verziji M-21 koja se proizvodi na šasiji kamiona nemačkog proizvođača "man", sa nešto poboljšanim performansama u odnosu na osnovnu verziju.

Interesovanje alžirske strane potvrđuje visoku reputaciju srpske artiljerije u inostranstvu. Haubica "nora" čijim razvojem i proizvodnjom rukovodi državno preduzeće "Jugoimport SDPR", nalazi se u naoružanju armija četiri strane države. prvi kupac ovog oruđa je Kenija, a najveći dosadašnji korisnik je Mjanmar, koji u svom arsenalu ima 30 ovih haubica. Pre tri godine ovaj proizvod srpske namenske industrije uspešno je prvi put izvezen u Evropsku uniju - Kipar je kupio 24 haubice, u paketu sa izviđačkim i komandnim vozilima "miloš".

Samohodna haubica "nora" po mnogima je najuspešniji projekat srpske vojne industrije, koji je put od zadatka do proizvodne trake prelazio više od 30 godina. Ovo oruđe proizvodi se u "Jugoimportovoj" fabrici "Borbeni složeni sistemi" u Velikoj Plani, a isporukom prvih šest komada Mešovitoj artiljerijskoj brigadi u Nišu, 2019. godine ušla je i u naoružanje Vojske Srbije. Potpisivanjem strateškog ugovora o modernizaciji oružanih snaga, broj isporučenih oruđa porastao je na 18. Planirano je da naša vojska bude naoružana sa 36 "Nora", čime bi bila kompletirana dva puna diviziona.

Tri-četiri granate za minut

haubica ima domet od 40 kilometara, što je automatski svrstava u artiljerijsku elitu - svega nekoliko država na svetu proizvodi samohodno naoružanje ovolikog dometa. Njenu okosnicu čini top kalibra 155 milimetara, smešten u kupoli na šasiji ruskog vozila "kamaz 6560" ili nemačkog "mana". Naoružana je i mitraljezom 12,7 milimetara, topom 20 milimetara i bacačem dimnih kutija M-79. Ispaljuje tri do četiri granate u minuti, a pripreme za gađanje i napuštanje borbenog položaja traje svga - minut i po.

Potreban divizion od 18 oruđa

SVAKI izvozni ugovor prilika je za dodatno naoružavanje Vojske Srbije pod povoljnijim uslovima. Oslonac na dogovorenoj isporuci u inostranstvo znatno umanjuje cenu za našu vojsku, jer je kupovina sirovina i delova na veliko jeftinija. Vojsci Srbije je potreban još jedan divizion od 18 oruđa, a opremanje po "izvoznom ključu" uzima se kao najpovoljniji model za državu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!