NARODNA BIBLIOTEKA U SMEDEREVU OTPOČELA ISTORIJSKI PODUHVAT: Formira se virtuelna biblioteka srednjevekovnih knjiga despota Đurđa Brankovića

Јелена Илић
Jelena Ilić

07. 03. 2023. u 15:10

Narodna biblioteka Smederevo započela je prirpeme za velikih poduhvat – prikupljanje digitalnih kopija i skeniranih fragmenata rukopisa koji su pripadali srednjovekovnoj biblioteci despota Đurđa Brankovića koja se nalazila na dvoru u Smederevu.

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА У СМЕДЕРЕВУ ОТПОЧЕЛА ИСТОРИЈСКИ ПОДУХВАТ: Формира се виртуелна библиотека средњевековних књига деспота Ђурђа Бранковића

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

Određeni broj rukopisa je u inostrastvu što otežava poduhvat, ali prvi koraci formiranja vladarske smederevske virtuelne biblioteke su već načinjeni.

Srpski psaltir poznatiji kao Minhenski psaltir,  jer se nalazi u Narodnoj biblioteci grada Minhena, i smatra se jednom od najvrednijih primeraka stare knjige u Nemačkoj,  zahvaljujući dobroj saradnji sa Muzejom u Smederevu, prvi je stigao u nekadašnji despotov grad. U posedu gradske biblioteke u Smederevu od skoro je  fototipsko izdanje psaltira iz 1972. Godine.

Ilustracija/Foto: Nenad Zivanovic

 

Među knjigama koje su pripadale najvećoj biblioteci srednjevekovne Srbije  u Smederevu je Mađarska ilustrovana hronika –prikaz srednjevekovne Mađarske iz 1370. godine, a original je pripadao Đurđu Brankoviću. Posni triod pisan za despota 1434. danas se nalazi u Državnom istorijskom muzeju u Moskvi. Neki rukopisi su u Parizu, a neki na Svetoj gori.

Smederersko četvorojevanđelje pisano u prvoj trećini 15.veka na papiru na 360 listova nalazi se u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri