"KAMIKAZE" IZ EMIRATA DAJU KRILA I NAŠEM "GAVRANU": Potpisan ugovor o kupovini dronova "ubica" - čak četiri sata može da čeka metu

R. Dragović

25. 02. 2023. u 10:40

UGOVOR o kupovini "dronova kamikaza" za Vojsku Srbije potpisan je juče, poslednjeg dana Sajma naoružanja i vojne opreme "Ajdeks" u Abu Dabiju - saznaju "Novosti".

КАМИКАЗЕ ИЗ ЕМИРАТА ДАЈУ КРИЛА И НАШЕМ ГАВРАНУ: Потписан уговор о куповини дронова убица - чак четири сата може да чека мету

Foto: Jutjub/MechDesignTV

Ovo sofisticirano naoružanje koje proizvode Ujedinjeni Arapski Emirati trebalo bi da bude isporučeno već za šest meseci. Od ovog ugovora očekuje se da ubrza i završetak sličnih domaćih sistema koji su u procesu razvoja.

Prema saznanjima našeg lista, načelni dogovor o kupovini postignut je i pre smotre "Ajdeks", a skup u Abu Dabiju iskorišćen je za dogovor o svim neophodnim detaljima ugovora. Ipak, delegacije Srbije i UAE "glancale" su sporazum sve do poslednjeg dana sajma kada su svi detalji precizirani.

Finalni ugovor potpisala je delegacija Ministarstva odbrane Srbije i predstavnici korporacije "Edž" (Edge) iz UAE - koncerna pod čijom kapom su gotovo svi vojni razvojni i proizvodni projekti Emirata. Iako detalji sporazuma nisu objavljeni, predmet kupoprodaje je najverovatnije sistem dronova kamikaza RW-24, kompanije "Halkon", koja deluje pod kapom "Edža".

Reč je o savremenom konceptu vazduhoplovne tehnike loitering munition, koji podrazumeva dejstvo velikog broja ubojitih dronova po unapred zadatim ciljevima. Za razliku od primene borbenih bespilotnih letelica, ova vrsta naoružanja se ne vraća na zemlju, već se uništava u dejstvu. Rojevi dronova se zato nazivaju i pametnom municijom, a njihova važna karakteristika je i njihova sposobnost da rojevi u letu čekaju zadati cilj, da bi se po njegovom pojavljivanju obrušili na njega i neutralisali ga.

- To će biti veliko pojačanje za Vojsku Srbije, budući da će naša zemlja biti među retkim evropskim državama koja će imati dronove samoubice u svom naoružanju. Ova vrsta ratne tehnike trenutno je hit u svetu, a proizvodnja dronova i pametne municije višestruko je povećana. Srbija dobro koristi svoj međunarodni kredibilitet za modernizaciju oružanih snaga i nabavku savremene tehnologije - kažu u Vojsci Srbije.

Nabavka dronova iz UAE pomoći će i završetak razvoja sličnog domaćeg koncepta koji razvija "Jugoimport SDPR". Reč je o projektu "gavran", rojevima dronova koji se ispaljuju iz kontejnera. Srpska namenska industrija proizvodi bojeve glave i delove sistema za samonavođenje, koje čak izvozi i u UAE. Očekuje se zato da u sklopu saradnje Emirati pomognu Srbiji da zaokruži svoj koncept i dovede ga do proizvodnje.

Dronovi kamikaze koje je Srbija kupila sofisticirano su naoružanje koje se ispaljuje sa specijalnih lansera. Vreme potrebno za dejstvo je manje od 20 minuta. Jedan dron težak je 45 kilograma, a nosi bojevu glavu težine osam kilograma.

Maksimalno zadržavanje u vazduhu i čekanje cilja je četiri, a optimalno oko dva časa. Koncept rojeva dronova kamikaza afirmisan je posle rata u Nagorno-Karabahu, gde je masovna primena besposadnih platformi potpuno promenila ratnu doktrinu i nagovestila kako će izgledati ratovi budućnosti.

BEZ PROBLEMA SA ISPORUKOM ROBE

VOJNA saradnja za UAE značajna je za Srbiju sa više aspekata, a posebno se naglašava prednost nabavki naoružanja i vojne opreme u Emiratima zbog lakše dostave. Ovo pitanje je postalo značajno posle početka rata u Ukrajini i uvođenja sankcija Rusiji, što se odnosi na prelete aviona i isporuku kupljene robe. Osim toga, Srbija i Emirati već imaju široku saradnju u oblasti vazduhoplovstva. U našoj zemlji se školuju njihovi kadrovi, a više srpskih firmi učestvuju kao kooperanti u projektima UAE.

BONUS VIDEO: ONI NAS ČUVAJU - Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri