SELO U SRBIJI KOJE ČUVA TAJNU: Mesto "opipljivih" legendi

J. Matijević

16. 02. 2023. u 16:00

NALAZI se na jugozapadu Srbije, na samoj međi između naše zemlje i Crne Gore, "skrajnuta" od magistralnih puteva, jedinstvena čuvarka narodnih predanja. Ovo su samo četiri od mnogobrojnih odrednica sela Kamena Gora u opštini Prijepolje.

СЕЛО У СРБИЈИ КОЈЕ ЧУВА ТАЈНУ: Место опипљивих легенди

vikipedija

Najveća i najstarija živa legenda ovog sela je Svetibor, bor koji na jednom proplanku - sa kog pogled "puca" preko gotovo cele Zapadne Srbije - stoluje oko 500 godina. Meštani veruju da je sveto drvo i da se u njemu nalaze voskom zapečaćeni spisi koji svedoče o putevima i raskršćima Srbalja.

Tu su, pričaju Kamenogorci, sve tajne srpskih seoba: ko je odakle i gde krenuo. Ipak, sve dok je Svetibor živ ta tajna je pohranjena u njemu i to se, vele, mora poštovati! Od bora se ništa ne odnosi, ni šišarka, ni slomljena grančica. Svetinja se ne dira, pred njom se samo pogne glava i skida kapa. A šta bi se drugo moglo osim da se oseti strahopoštovanje pod gorostasom visokim 13 metara, sa prečnikom krošnje 18 metara i obimom stabla od gotovo pet i po metara.

vikipedija

Svetibor u Kamenoj Gori

Mesto "opipljivih" legendi, zvanično-naučno, čuva oko 125 izvora zdrave, pijaće vode, a čak 90 njih nikada ne presušuju. Svaki ima ime i svoju legendu. Tako je jedan od najpoznatijih izvora u Kamenoj Gori, Trojan, dobio ime po tome što su na njega došla tri mladića i jedan drugom otkrili da su zaljubljeni u istu devojku, koja je, zapravo, bila lepa vila. Sukob oko devojke-vile bio je poguban za svu trojicu. A, nedaleko od njega je i izvor Krvavac nastao od njihove krvi. Kada je videla šta se dogodilo, devojka-vila popela se na vrh Pribojne i plakala sedam dana. Od njenih 27 suza nastalo je 27 izvora... I preostalih stotinak imaju svoju legendu.

Još jedan dobar glas "bije" Kamenu Goru - da je selo stogodišnjaka, gorštaka koji olako gaze i jedanestu deceniju. Bilo ih je, kažu, toliko da oni što su dostigli desetu deceniju nisu mogli ni da konkurišu za mesto među najstarijim Kamenogorcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!