OTIMAJU NAM DEDOVINU, A VREBAJU I SNAJPERIMA: "Novosti" sa meštanima kod Leposavića, koji su odlučni u nameri da odbrane svoje (VIDEO)

D. ZEČEVIĆ

03. 02. 2023. u 11:00

OVO je naša dedovina. Tu su naše kuće, imanja, šume, grobovi naših predaka, crkva iz 9. veka.

ОТИМАЈУ НАМ ДЕДОВИНУ, А ВРЕБАЈУ И СНАЈПЕРИМА: Новости са мештанима код Лепосавића, који су одлучни у намери да одбране своје (ВИДЕО)

Protest zbog odluke Prištine o eksproprijaciji, Foto D. Z.

Tu su nam porodice, deca, a zbog radova koje planiraju kosovske vlasti, na zemlji koju nam otimaju, naša deca su na nišanu snajperista koji poslednjih nekoliko dana dežuraju na okolnim brdima.

Ovim dramatičnim rečima meštani sela Dren, okupljeni na saobraćajnici Leposavić-Jarinje, opisuju teror koji trpe nakon što je, po nalogu Prištine, stigla teška mehanizacija u pratnji specijalaca ROSU, sa ciljem da se na srpskoj zemlji izgradi baza pogranične policije.

Revoltirani zbog jednostrane odluke prištinskih vlasti da izvrše eksproprijaciju više od 80 hektara imovine u privatnom, ali i društvenom vlasništvu na ovom području, i planiranog rušenja groblja i crkve iz 13. veka, meštani protestuju od srede po podne.

Sve vreme praktično se nalaze "na nišanu", jer su nedaleko do njih, na nekoliko stotina metara raspoređeni naoružani pripadnici kosovske policije pored svojih vozila.

Takođe, pripadnici ROSU, naoružani dugim cevima, nalaze se i na sledećoj deonici puta koji se odatle račva ka vrhu brda, a sa druge strane ka seoskom groblju.

- Imam hektar i po zemlje od kojih je pola hektara pod šumom na mestu zvanom Markov krš, a od koje živi moja porodica - kaže nam Slavoljub Lazović, jedan od starijih meštana koji su i noć između srede i četvrtka proveli na putu. - Nećemo se pomeriti odavde dok god se ne povuče jednostrana odluka tzv. kosovskih vlasti o eksproprijaciji imanja.

I tridesetogodišnji mladić iz Drena, koji sa roditeljima, suprugom i dvoje dece kao i bratom živi u ovom selu, i to od poljoprivrede i farme stoke, objašnjava nam - dok idemo ka groblju lociranom na katastarskim parcelama koje planiraju da zaposednu kosovske vlasti - da u selu ima oko 250 žitelja i da će svi, makar i životima, braniti svoja imanja.

- Naša crkva se spominje u zapisima iz 1324. godine, kada Šiptara nije gotovo ni bilo na ovim prostorima, a sada hoće da nas okupiraju i otmu nam naša imanja. Iako je izgradnja baze za tzv. pograničnu policiju planirana i delom na brdima, nama su i ta brda značajna.

Sada se na njima nalaze kosovski specijalci naoružani snajperima - priča nam revoltirano ovaj mladić.

On poručuje da u Drenu ne brane samo svoje selo već i čitav sever Kosova i Metohije od okupacije. Zato, kaže, očekuju podršku građana i Leposavića, ali i svih ostalih sredina sa severa.

- Pogledajte, ovde ima nadgrobnih spomenika iz 1897. godine, a oni planiraju da nam ruše groblje - priča drugi mladić iz Drena.

Na to se nadovezuje Dejan Obradović, čija se kuća nalazi nedaleko od škole u selu, koji priča kako su u jutarnjim satima pripadnici ROSU džipovima proleteli seoskim putem i da su ga umalo zgazili.

Kada su započeli mirni protest, radovi na proširenju puta su obustavljeni, a meštani, uplašeni zbog povećanog prisustva kosovske policije, apeluju na međunarodne predstavnike da zaustave kosovske vlasti u jednostranim akcijama i oduzimanju srpske imovine.

PISMO AMBASADORIMA KVINTE

PREDSEDNIK Srpske liste Goran Rakić, u ime srpskog naroda i vlasnika zemlje koja se našla na meti otimačine Prištine, uputio je protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS i komandantu Kfora. Kako je navedeno u saopštenju predsednika SL, u pismu je jasno ukazano na kršenje svih pravnih propisa kojima je regulisano pitanje eksproprijacije, te da je ovaj postupak neprihvatljiv za vlasnike nepokretnosti, i srpski narod koji živi na severu KiM, koji ove jednostrane poteze razume kao institucionalno nasilje i otimačinu.

Ujedno su u pismu svi pozvani da hitno zaustave ove nelegalne postupke i spreče dalje ugrožavanje mira, pravne i fizičke sigurnosti našeg naroda od režima Aljbina Kurtija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a