ZSO BI DA IZJEDNAČE SA "PREŠEVSKOM DOLINOM": Albanci sa juga Srbije imaju novi, sramni zahtev - aktuelizuju svoj stari plan

M. STANOJKOVIĆ

30. 01. 2023. u 11:58

ALBANCI sa juga centralne Srbije ovih dana aktuelizuju svoj stari plan - da se pitanje "Preševske doline" ugura u novi pregovarački okvir Beograda i Prištine.

ЗСО БИ ДА ИЗЈЕДНАЧЕ СА ПРЕШЕВСКОМ ДОЛИНОМ: Албанци са југа Србије имају нови, срамни захтев - актуелизују свој стари план

Albanci već godinama tvrde da su diskriminisani, Foto Tanjug

Okosnicu čini zahtev o reciprocitetu između Zajednice srpskih opština koja bi trebalo da se formira na severu KiM, i njihove "zamišljeno istovetne" zajednice na jugu centralne Srbije.

U junu prošle godine Albanci iz Bujanovca, Preševa i Medveđe pokušali su da izlobiraju da se njihovo pitanje nađe na agendi Ujedinjenih nacija. A poslanik Skupštine Srbije i predstavnik Albanaca u parlamentu, Šaip Kamberi, iskoristio je "gužvu" oko francusko-nemačkog plana i obnovio zahtev da se Albanci iz Srbije uključe u dijalog između Beograda i Prištine i sve to sročio je u pismu adresiranom na svetske i evropske zvaničnike.

Kamberi je pismo uputio specijalnom izaslaniku SAD za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru, evropskom šefu diplomatije Đozepu Borelju i predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen. Prema njegovim rečima, na taj način, sveobuhvatno bi se rešila situacija albanske zajednice u tzv. Preševskoj dolini.

Šaip Kamberi, Foto D. Milovanović

Tvrdeći da je albanska zajednica najdiskriminisanija manjina u Srbiji i da je to posledica tenzija između tzv. Kosova i Srbije, on smatra da će uključivanje u dijalog pomoći posrednicima EU i SAD:

- Da na simetričan i uravnotežen način radi na aranžmanima za zaštitu i unapređenje manjinskih prava za albansku zajednicu u Srbiji i srpsku zajednicu na Kosovu u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim aktima - kaže Kamberi.

- U svetlu obnovljenih napora posrednika EU, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Nemačke i povećane posvećenosti SAD, u svojstvu izabranog predstavnika Alabanaca Doline, pozivam vas da u naredne sastanke dijaloga koji vodi EU, uključite situaciju Albanaca u Preševskoj dolini, kao "suštinski element" za postizanje dugoročnog i stabilnog mira između Alabanaca i Srba.

Predstavnici Albanaca sa juga centralne Srbije i ranije su tokom pregovora i potpisivanja Briselskog sporazuma isticali da dijalog između Beograda i Prištine ne može uspeti bez uključivanja pitanja "Preševske doline" i njihovih predstavnika.

Srđan Graovac, iz Centra za društvenu stabilnost, mišljenja je da Albanci na jugu ni na koji način nisu ugroženi da bi potezali ovo pitanje poredeći ga sa ZSO, kao i da je politička situacija sada u Bujanovcu i Preševu stabilna.

- Srbija je uradila mnogo kada je reč o integracijama albanskog stanovništva - objašnjava Graovac za naš list.

- To su pokazali i strani posmatrači. Od početka procesa uključivanja Alabanaca u politički život do danas, nemamo kriznih situacija. Internacionalizacija ovog pitanja uopšte nije potrebna, a suštinski je povezana sa činjenicom da Albanci žele novi adut u pregovorima i veći prostor za ucenjivanje Srbije.

Srbi na KiM već 10 godina ne mogu da ostvare prava iz Briselskog sporazuma, Foto D. Zečević

Iako se poziva na ugroženost i isključenost, mnogo je primera koji pokazuju da pravo stanje na terenu ne odgovara onome što Kamberi iznosi međunarodnoj zajednici. U svom pismu, između ostalog, propustio je da navede da su u Bujanovcu 2020. godine posle 18 godina formirali vlast bez Srba, a da je vladajuća većina izabrana samo sa albanskim partijama. Ovaj potez usledio je posle dolaska predstavnika Albanaca na tadašnje konsultacije o vladi kada su tražili ministarsko mesto sa jednim odstom osvojenih glasova, dok su na lokalu isključili srpske partije.

Poslanik Skupštine Srbije iz Bujanovca Nenad Mitrović (SNS) smatra da je namera Kamberija da podigne tenzije, a da s druge strane, oteža pregovore koji se vode:

- Niko od ozbiljnih zvaničnika ne bi trebalo da uopšte razmatra ovaj njegov predlog jer je krajnje neozbiljan i cilj mu je podizanje tenzija. Kada je reč o diskriminaciji koju pominju, moram da naglasim da su predsednici Opštine i Skupštine Bujanovac Albanci i da su im pripale sve funkcije na lokalu. Oni su izopštili 42 odsto Srba, napravivši albansku koaliciju.

Mitrović ističe da stalno govore kako ih država Srbija diskriminiše, a podseća na nedavno formiranje albanskog nacionalnog saveta:

- Tamo nema Srba, pa nisu uspeli da se dogovore oko većine, već svesno idu na urušavanje institucija i koriste priliku da optuže Srbiju.

SAN O "VELIKOJ ALBANIJI"

UJEDINjENjE tri opštine - Preševa, Bujanovca i Medveđe sa tzv. Kosovom, politički predstavnici Albanaca ističu kao san svih njihovih sunarodnika. U više navrata isticali su i da je krajnji i najviši cilj stvaranje "velike Albanije", kojoj bi se priključila "Preševska dolina", zajedno za lažnom državom Kosovo.

* * * * * * * * * *

PREDSEDNIK VUČIĆ PORUČIO GRAĐANIMA

ZA KOMPROMIS, ALI UZ PRINCIPE

REZIMIRAJUĆI događaje u prethodnoj nedelji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da nam je potreban mir, normalan život za sve građane, dalji rast i razvoj zemlje i bolja budućnost za našu decu.

- Plan je da suočeni sa izazovima radimo još više, da pokušamo da budemo najbolji, pokažemo da Srbija želi dijalog i kompromis, ali i da ima svoje principe i očekivanja.

Zato ću nastaviti da razgovaram sa svima o svemu i borim se još jače za Srbiju.

Vučić je ukazao da će nam, s obzirom na izazove koji predstoje, biti potrebno mnogo energije i mnogo više jedinstva:

- Ali, sačuvaćemo zemlju i narod i guraćemo napred, jer to je jedini put! Živela Srbija! - naveo je predsednik Vučić u poruci na svom instagram-nalogu buducnostsrbijeav, uz video sa najvažnijim događajima protekle sedmice.

* * * * * * * * * *

DODIK POVODOM FRANCUSKO-NEMAČKOG PREDLOGA

JEDINSTVENI OKO PREGOVARANjA

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se, po pitanju francusko-nemačkog predloga za Kosovo i Metohiju, moraju sagledati sve posledice koje bi mogle da promene sveukupni položaj Srba.

Dodik je na "Instagramu" naveo da Srbi, gde god da žive, moraju da se okupe i budu jedinstveni oko pregovaranja.

- U sedmici iza nas jasno sam ponovio da je važno da se kaže: ako odbijamo, odbićemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno. A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno - naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako se odbija francusko-njemački plan, onda to mora da odbiju i vlast i opozicija i društvo u celini:

- Takođe, ako ga prihvatamo, onda to treba svi da uradimo.

* * * * * * * * * *

MINISTAR MALI O MOGUĆEM POVLAČENjU INVESTITORA

ZEMLjU BI VRATILI 30 GODINA UNAZAD

KOSOVO i Metohija su najveći izazov, a razgovori koji su u toku najvažniji su faktor koji će opredeliti našu ekonomsku politiku i uopšte politiku naše zemlje ove godine, ukazao je juče potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali.

O posledicama eventualnog povlačenja investicija država EU, Mali je za TV Prva rekao da te zemlje u Srbiji zapošljavaju više od 200.000 ljudi. Naveo je da bi povlačenje investitora sa Zapada bila katastrofa, jer bi to Srbiju vratilo 30 godina unazad.

Komentarišući izjave opozicionih prvaka, od Miloša Jovanovića do Vuka Jeremića, da će razgovor o KiM u Skupštini biti suđenje Vučiću, Mali je rekao da će, kao i prošli put u parlamentu, to biti suđenje njima:

- Ako samo malo poznajete predsednika, predaja nikad nije opcija, ali je borba njegovo srednje ime - rekao je on, i dodao da će se Vučić boriti za Srbiju dok god bude imao imalo snage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)