"METASTAZIRA I ŠIRI SE TELOM KAO KANCER" U Srbiji potvrđen prvi slučaj parazita koji na čoveka prenose lisice

Novosti onlajn

30. 01. 2023. u 12:32

U SRBIJI je nedavno otkriven prvi slučaj multilokuranog ehinokoka, parazita koji na čoveka prenose lisice.

МЕТАСТАЗИРА И ШИРИ СЕ ТЕЛОМ КАО КАНЦЕР У Србији потврђен први случај паразита који на човека преносе лисице

Foto: Ilustracija/Unsplash

Slučaj je dijagnostikovao profesor Katedre sa histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dr Dušan Lalošević, a pacijentkinja stara 67 godina operisana je na Klinici za abdominalnu i endokrinu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine, objavio je portal „Dnevnik“.

- Bolest nije nepoznata, ali je do sada nije bilo kod nas. Za razliku od običnog ehinokoka, ovaj raste u čoveku i metastazira, odnosno širi se, te liči na kancerogeno tkivo. Po svojoj prirodi je parazit. Bolest je poznata u centralnoj i severnoj Evropi, ali je kod nas nije bilo i zato ne može da se prepozna. Kod ove žene je izgledao kao tumor na jetri, a isečak je stigao na patologiju krajem decembra, kada sam i postavio dijagnozu. Ukoliko se ne ukloni na vreme moguće su brojne komplikacije, pa i smrt - naveo je profesor Lalošević.

Prema njegovim rečima, ovaj parazit se dobija od lisice, a sada tih životinja ima puno.

Kod nas nema besnila, ali ga ima u okruženju, u Rumuniji i Mađarskoj.

- Kako nema besnila, lisice su se prenamnožile, a šire se i šakali koji takođe prenose ovog parazita. Srem je endemsko područje ovog ehinokoka kod lisica. Pacijentkinja je iz okoline Sremske Mitrovice, a postoji sumnja na još jedan slučaj, takođe u Sremu. Možda je i ranije bilo ovih slučajeva, ali ih niko nije prepoznao i sada radim reviziju starih slučajeva - kazao je dr Lalošević.

Što se tiče operisane pacijentkinje, njoj sledi oporavak, ali i dugotrajno lečenje.

Šef Odseka za bolesti hepatobilijarnog trakta i zamenica upravnika Klinike za infektivne bolesti profesorka dr Maja Ružić izjavila je da lekova ima i da se oni dobijaju godinama, možda i doživotno.

- Pošto nam je ovo prvi takav pacijent, ne znamo kako će biti. Daje se simptomatska, antiparazitarna terapija - napomenula je dr Ružić.

Prema njenim rečima, do zaražavanja dolazi kada se parazit razvija u crevima stalnog domaćina, odnosno lisice, i kontaminira sredinu fecesom. Tako dolazi do kontakta jaja parazita sa tlom, koja se potom oralno unesu i kontaminira se slučajni domaćin, čovek. To praktično znači da svako nedovoljno oprano povrće iz bašte, gde je ostao feces lisice, može da prenese ovaj ehinokok.

- Parazit kroz krvotok ulazi u organizam i dolazi do jetre, pluća, mozga, kostiju, bubrega. Nema prenosa sa čoveka na čoveka, jer kod ljudi ne može toliko da odraste. Druga mogućnost zaraze je da se pojede termički nedovoljno obrađeno meso zaražene divljači - objasnila je dr Ružić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili