DIREKTORKA ATEISTA NEĆE POPA NA SLAVI: Slučaj oko proslave Svetog Save u OŠ "Aleksa Šantić" u Sečnju izazvao lavinu nezadovoljstva u javnosti

B. Grujić

26. 01. 2023. u 07:30

ŠKOLSKA slava Sveti Sava u Sečnju, prvi put posle dugo vremena, ove godine biće obeležena u crkvi, umesto u OŠ "Aleksa Šantić"! Zapravo, u školi će biti priredba, ali sa sadržajem koji direktorka Olivera Marjanović smatra "prigodnim", a to znači - bez sveštenika i verskih obreda!

ДИРЕКТОРКА АТЕИСТА НЕЋЕ ПОПА НА СЛАВИ: Случај око прославе Светог Саве у ОШ Алекса Шантић у Сечњу изазвао лавину незадовољства у јавности

Foto S. Mladenovski

Da je kakvo bogosluženje u školskim prostorijama neprihvatljivo, bar za direktorku škole, koja o tome i donosi definitivnu odluku, za "Novosti" je potvrdio sveštenik iz Sečnja:

- Razgovarao sam sa direktorkom, nije prihvatila bilo kakvo bogosluženje u školskim prostorijama - rekao je sveštenik. - Naknadno je rekla da će taj dan biti obeležen, ali isključivo nastupom horova.

Sveštenik nam je ispričao da mu je direktorka škole u razgovoru potvrdila da je ateista, i on je, kaže, odlučio da ispoštuje njeno opredeljenje i želju:

- Učenici koji žele da ovaj veliki praznik i đačku slavu obeleže po običajima, onako kako i dolikuje, to će uraditi dolaskom na liturgiju u lokalnu crkvu - kaže sveštenik.

Direktorka škole, bar prema onome što je navela u saopštenju, ne vidi nikakav problem u svojoj odluci, a čini se i da nema ama baš nikakvu dilemu da nije ona pozvana da poništava duboko ukorenjenu tradiciju, i proteruje veru iz škole.

- Prvi put u našoj školi neće biti verskih obreda 27. januara, jer su dobili mene za direktora. Ako ne budem smenjena zbog toga, eto koraka za našu lepu Srbiju - napisala je direktorka Marjanović u zatvorenoj grupi "Ateisti".

Ovakav stav zapalio je društvene mreže, a ne mogu da mu se načude čak ni oni koji nisu mnogo religiozni.

- Jednostavno ne mogu da verujem, ne ulazim ni u čije privatne stavove i smatram da škola nije mesto da bi bilo koji pojedinac nametao nešto što je samo njegovo ubeđenje - kaže meštanka Sečnja, uz komentar da izuzetno ceni i poštuje rad Olivere Marjanović.

Sredovečni meštanin Sečnja, koji je i prijatelj na "Fejsbuku" sa direktorkom škole, kaže da na njenom profilu nije video taj komentar, ali da ga je "poprilično iznenadio, s obzirom da je poznaje i veoma ceni njen pedagoški i likovni rad".

Lokalni sveštenik, koji je godinama i veroučitelj u istoj školi, kaže da zna šta je "koren" ovakvog stava direktorke:

- Priča je duga i ne može da se objasni u nekoliko rečenica, potrebno je mnogo vremen da se to razjasni. Zbog stava direktorke Crkva će obeležiti školsku slavu u crkvi.

Više nego spornu objavu u grupi "Ateisti" direktorka Marjanović nije htela ni da demantuje, niti da potvrdi. Samo se oglasila zvaničnim saopštenjem u kome navodi da će Sveti Sava, školska slava, biti obeležena u njenoj školi.

- S obzirom na to da naša škola nema adekvatan prostor u kome bismo okupili sve učenike i na zahtev profesora razredne nastave, održaćemo dve priredbe sa prigodnim sadržajem - navela je direktorka.

- U zgradi gde nastavu pohađaju učenici prvog ciklusa biće intonirana Himna Svetom Savi sa razglasa, 27. januara u 8 časova, dok će u isto vreme u drugoj zgradi himnu otpevati hor sastavljen od učenika drugog ciklusa.

Priredbe će, kako je navela direktorka Marjanović, trajati do 9 časova, kada počinje liturgija u crkvi, i tamo se nastavlja svečanost. Svi učenici i zaposleni su pozvani i na nastavak svečanosti, a škola je obezbedila slatkiše za učenike.

Direktorka u saopštenju naglašava da su u planu i kratke pozorišne forme o životu i radu Svetog Save, prigodne recitacije, izložbe likovnih radova i kviz znanja.

- To je jedino što mogu da kažem - rekla je direktorka Marjanović u telefonskom razgovoru za "Novosti".

Olivera Marjanović je slikar i profesor likovne umetnosti.

Od maja 2021. obavlja funkciju direktora osnovne škole, najpre kao v. d., a od decembra prošle godine kao direktor škole "Aleksa Šantić".

MINISTARSTVO: PO TRADICIJI

Prema školskom kalendaru, školska slava Sveti Sava obeležava se radno u skladu sa tradicijom. Taj dan je nenastavni, ali deca idu u školu, a praksa je da obrazovne ustanove u skladu sa običajima obeleže svoju slavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (19)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest