ŠKOLSKA slava Sveti Sava u Sečnju, prvi put posle dugo vremena, ove godine biće obeležena u crkvi, umesto u OŠ "Aleksa Šantić"! Zapravo, u školi će biti priredba, ali sa sadržajem koji direktorka Olivera Marjanović smatra "prigodnim", a to znači - bez sveštenika i verskih obreda!

Komentari (19)

Kika

26.01.2023. 07:53

Sta je ona nije bitno, vazno je postovanje prema ljudima kojima to znaci. Ona predstavlja ustanovu, ne sebe. Nije dorasla da bude direktor, ocigledno. Ljudi regulisite to, deca su iznad svega. Pozdrav iz Va

Rema

26.01.2023. 08:09

Uhapsiti direktorku i kazniti je za veleizdsju i šovinizam. Sramota nek otvori svoju privatnu školu pa tamo nek zavodi ateizam..... Hitna reakcija roditelja i ministarstva smeniti bahatu . Nemam reči. Šta je ovim ljudima.

mile 27

26.01.2023. 20:01

„Законом о црквама и верским заједницама“, који је Уставни суд 2013. године прогласио потпуно уставним, изричито је прописано и то да у школама, у пригодним приликама, као што је Савиндан, смеју да се врше верски обреди: „Члан 31 4. Богослужење и верски обреди се могу обављати на захтев надлежног органа и у болницама, војним и полицијским објектима, заводима за извршење кривичних санкција и другим институцијама и објектима, а у школама, установама социјалне и дечје заштите само у пригодним приликама. 5. Надлежни органи институција из става 4. овог члана дужни су да у складу са могућностима обезбеде вршење богослужења и верских обреда на захтев чланова тих институција или на захтев корисника њихових услуга. 6. Цркве и верске заједнице, у договору са надлежним органом институције, одређују начин и услове под којима ће удовољити захтевима да се у њој повремено, стално или пригодно обављају богослужење и верски обреди.“ И ту је причи на ову тему крај. Ако запослени у школи или родитељи ученика то желе, директор школе је дужан да на Савиндан дозволи свештенику да одржи богослужење у школи.

Srpkinja

27.01.2023. 12:15

Sta je umislila direktorka skole, nemoze ona da menja pravila vere u Srbiji, ako joj se nesvidja pravoslavlje, neka ode u neku drugu veru, a gradjani pod hitno da je isteraju iz skole, treba da je sramota