ĐERLEK: Životi dece su u pitanju, zato proveravamo vakcinalnu kartoteku države

Tanjug

20. 01. 2023. u 22:24

DRŽAVNI sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek povodom epidemije malih boginja u Srbiji poručio je da nemamo željeni obuhvat vakcinacije, da se proverava cela vakcinalna kartoteka države i ističe da će se pojačati rad inspekcijskih službi.

ЂЕРЛЕК: Животи деце су у питању, зато проверавамо вакциналну картотеку државе

Foto: Printskrin K1

On je istakao da od 12 obolelih od malih boginja, njih devet nije primilo MMR vakcinu, mlađi su od dve godine, a tri odrasle osobe imaju nepoznati ili nepotpuni vakcinalni status.

Đerlek je za RTS rekao da 2017. i 2018. godina, kada je od malih boginja preminulo 16 osoba, treba da nam budu upozorenje.

-Očito da mi nemamo željeni obuhvat vakciacije i ono što se desilo 2017. i 2018. godine je teško i izgovoriti, a kamoli zamisliti da nam se ponovi. Uvek je to nešto što nas podseća da moramo biti obazrivi kako nam se ne bi ponovilo, poručuje Đerlek.

Ističe da su pooštrene protivepidemijske mere i kada je reč o prijavljivanju sumnjivih slučajeva, ali i kada je u pitanju dijagnostika.

-Proveravamo celu vakcinalnu kartoteku na teritoriji Srbije i u nekim okruzima imamo uspeha, a u nekima nažalost nemamo, dodaje Đerlek.

On je ukazao da je važno uticati na svest roditelja i da moraju da pokažu veću odgovornost prema svojoj deci.

-Bez obzira na sve priče koje se čuju o autizmu, koje mogu biti prevara veka u medicinskom smislu. S druge strane, ova priča iz 2017. i 2018. godine je zastrašujuća i ne smemo dozvoliti da nam se ponovi, poručuje Đerlek.

Navodi i da se mora poštovati Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

-Mi ćemo morati da pojačamo rad naših inspekcijskih službi. Zaista ja razumem da ponekad se odloži primanje vakcine zbog neke akutne respiratorne infekcije, ali moramo ući u te vrtiće i videti da li zaista svi mališani imaju opravdanje zašto nisu primili vakcine. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti nas obavezuje da ne može da se upiše dete u te ustanove ako nije vakcinisano, rekao je Đerlek.

On je objasnio da je pedijatar dužan da obavesti inspekciju Ministarstva zdravlja ukoliko neki roditelj odbije neosnovano da vakciniše svoje dete, a na pitanje da li je bilo pokretanja prekršajnih postupaka protiv roditelja, Đerlek kaže da jeste.

-Ja tu ne isključujem niti lišavam odgovornosti naše lekare. Mislim da lekari moraju više razgovarati i upozoravati roditelje o nevakcinisanosti dece. U toj primarnoj zdravstvenoj zaštiti, u tom prvom kontaktu moraju biti malo uporniji lekari i upozoravati roditelje na posledice koje mogu da se dese, dodaje Đerlek.

U javnosti ima lekara koji iznose antivakserske stavove, a Đerlek kaže da je na sreću u pitanju manji broj njih, ali su nekako uporniji.

-Ta priča koju oni plasiraju nekako se više lepi narodu, nego ono što mi non-stop apelujemo da ljudi vakcinišu svoju decu zato što treba verovati nauci i vakcinama koje su već 200 godina prisutne i spasile su milione života, navodi Đerlek.

Govoreći o tome da li je moguće sada vakcinisati decu od 5 do 15 godina, kako bismo dostigli kolektivni imunitet, Đerlek kaže da "nećemo birati način da zaštitimo zdravlje dece".

-Zdravlje dece, životi dece su u pitanju i zato i radimo proveru vakcinalne kartoteke na nivou cele države i izričito ćemo tražiti da se poštuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ističe Đerlek.

Protiv 43 lekara 'antivaksera' 2018. godine podnete su prekršajne prijave, a Đerlek kaže da je potreban timski rad.

-Ne može Ministarstvo raditi svoj posao odlično, Batut takođe, a da oni koji treba da kažnjavaju gledaju kroz prste i zastari predmet. Kada su u pitanju zdravlje i životi ne samo dece nego i odraslih, moramo timski nastupati, sa zdravljem nema igre i tu moramo biti vrlo ozbiljni, zaključuje Đerlek.

Što se tiče nestašice antibiotika, odnosno upozorenja pre Nove godine da nema dovoljno sirupa na bazi penicilina za decu, Đerlek ističe da nema mesta panici, da se desila nestašica u decembru dva, tri dana, kao i da ima zamenskih lekova.

-U Galenici koja proizvodi sinacilin je došlo do zastoja u proizvodnji, ali smo imali zamenske lekove amoksiklav, panklav. Nije bilo totalne nestašice i u ovom trenutku je najvažnije smiriti roditelje, poručuje Đerlek.

Dodaje da je kontaktirao i sa Agencijom za lekove i medicinske sredstva, i da već od sutra, najkasnije do ponedeljka, sirup "ospamoks" može da se očekuje u apotekama.

Na pitanje roditelja da li su zamenski lekovi jednako dobri, Đerlek je rekao da jesu, i zamolio apotekare da kažu da imaju zamenske lekove za Sinacilin, a roditeljima poručio da mogu da odu kod lekara i traže recept za neki zamenski lek.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)