LAŽIMA POTPALILI EPIDEMIJU: Plaćamo danak zbog antivakserskih neistina, povećava se broj zaraženih malim boginjama u Smederevu

J. Ilić - V. Crnjanski Spasojević

14. 01. 2023. u 08:00

ŠEST slučajeva zaraze malim boginjama do sada je potvrđeno na teritoriji Smedereva, saopštili su iz Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, a čekaju se serološki rezultati za još osam uzoraka.

ЛАЖИМА ПОТПАЛИЛИ ЕПИДЕМИЈУ: Плаћамо данак због антиваксерских неистина, повећава се број заражених малим богињама у Смедереву

Foto N. Živanović

Od potvrđenih slučajeva, kako je rečeno u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", petoro su nevakcinisana deca mlađa od dve godine. Dvoje mališana ima zapaljenje pluća, zbog čega je jedno smešteno u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj.

Troje dece se i dalje nalazi u izolaciji na Dečjem odeljenju Opšte bolnice "Sveti Luka". Šesti potvrđeni slučaj je osoba nepoznatog vakcinalnog statusa, stara 47 godina.

- Deca su u dobrom stanju. Dvoje bi već sutra moglo da bude otpušteno na kućno lečenje, ali će biti praćeni još malo - kaže direktor ove bolnice, dr Nenad Đorđević.

Dom zdravlja Smederevo radi na pojačanom zdravstvenom nadzoru i apeluje na roditelje da vakcinišu decu.

- U toku je revizija vakcinalnih kartona. Kada je reč o nevakcinisanima, to su mahom deca koja su stalno bolesna, mada imamo i određeni broj roditelja koji odbijaju vakcinaciju. U Smederevu je obuhvat vakcinacijom oko 85 odsto - kaže direktorka tamošnjeg Doma zdravlja dr Olgica Obradović.

U Domu zdravlja odvojena je prostorija za izolaciju ukoliko se pojave novi slučajevi, što nije isključeno jer je reč o zarazi koja se veoma brzo prenosi - zaražena osoba u kratkom roku može da inficira još 15.

Tabela Novosti

- Četiri dana pre nego što se pojave ospe osoba je visoko infektivna, baš kao i četiri dana od izbijanja plikova - kaže direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" prof. dr Verica Jovanović.

Za epidemiologe i virusologe pojava malih boginja nije iznenađenje. Sad svi strahuju da epidemija ne bukne "brzinom zapaljene slame", i to bi velikim delom bila posledica antivakserskog uticaja. Akademik prof. Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva, pita se kako smo došli u situaciju da građani pre veruju društvenim mrežama i, kako ih on naziva, destruktivnim pojedincima koji se svrstavaju u antivakserski lobi, nego lekarima.

- Problem je izgleda što na društvenim mrežama svako može da priča šta hoće, a da ne snosi posledice - primećuje akademik Čolović. - Tako smo se tokom korone naslušali raznih gluposti, od toga da Bil Gejts hoće sve da nas čipuje, do toga da će vakcine izazvati sterilitet. Između ostalog, zato smo imali mali procenat vakcinacije kod mladih. Nažalost, ima i doktora koji zastupaju takve, naučno neutemeljene, stavove i dodatno zbunjuju pacijente, čak ih i direktno odgovaraju od vakcinacije. Trebalo bi da reaguju Lekarska komora i medicinski fakulteti. Ako je potrebno, i sankcionisanjem.

Foto N. Skenderija

Milanko Šekler

Čolović je ubeđen da će se morbile razviti u epidemiju, a boji se da će biti i preminulih. U prethodnoj epidemiji, naglašava, umirale su i trudnice i nerođone bebe.

- Ništa u medicini nije tako dobro i delotvorno kao vakcine. Zahvaljujući njima mi danas bolujemo od hroničnih nezaraznih bolesti, a ne umireno od velikih boginja ili kuge, kao u srednjem veku - podseća Čolović.

Da Srbiji preti epidemija malih boginja ako se ne poveća broj vakcinisanih, upozoravao je Milanko Šekler iz Veterinarskog zavoda u Kraljevu. Glavni razlog zašto je obuhvat imunizacijom manji od neophodnih 95 odsto on vidi u antivakserskom lobiju.

- Problem je u zabludama koje vladaju u javnosti. Neka roditelji pitaju lekare da li su vakcinisali svoju decu. U 99 odsto slučajeva jesu! Ali, ljudi se u Srbiji odgovornije ponašaju prema životinjama. Ako pas nije vakcinisan protiv štenećaka, koji izaziva ista vrsta virusa kao i male boginje, neće ga kupiti, ali će odbiti da vakcinišu decu zbog priča sa interneta - kaže Šekler.

Foto A. Stevanović

Od morbila, prema statistici, umire jedna od 1.000 zaraženih osoba. Ali, ovo nije jedina zaraza sa kojom se suočavamo vladaju i grip, kovid, šarlah i varičele. Samo u Beogradu, prema podacima gradskog Zavoda za javno zdravlje, od početka godine imali smo već dve epidemije varičela sa 32 obolelih, ne računajući pojedinačne slučajeve. Ovo je znatno povećanje s obzirom na to da smo prošle godine imali tri epidemije sa 59 obolelele dece.

Tokom prošle godine, kažu u Zavodu, u glavnom gradu registrovano je 40 epidemija šarlaha, sa 443 obolele dece, od čega je čak 27 epidemija, sa 296 obolelih, bilo u decembru. Situacija se produžila i u januaru, pa je za prvih deset dana registrovana jedna epidemija sa 13 obolelih. Ovo je tri puta više nego 2019. godine, pre pandemije korone, kada smo imali samo 12 epidemija u Beogradu.

Foto P. Milošević

SAD JE NAJMANjE VAKCINISANIH

POSLEDICE antivakserskih teorija zavere plaćaju sad i druge zemlje. Tokom 2022. godine porast broja slučajeva morbila dogodio se u 27 evropskih zemalja, gde je do oktobra registrovano 555 slučajeva. Godinu ranije bilo ih je 160.

- Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji je bio najniži obuhvat MMR vakcinom u poslednjih 20 godina. Prema podacima za 2020, u drugoj godini života bilo je 78,1 odsto vakcinisanih, a 2021. godine 74,8 odsto - navode u "Batutu".

U poslednjoj epidemiji, tokom 2017. i 2018. registrovano je 5.800 obolelih, od kojih je čak 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom. Trećina obolelih bila je hospitalizovana. Od 15 preminulih, četvoro je bilo mlađe od pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!