SA KIPRA NAM ŠALJU PET "UBICA TENKOVA": Moćni helikopter stiže u Srbiju - Pregovori Beograda i Nikozije ušli u završnu fazu

R. DRAGOVIĆ

18. 01. 2023. u 10:15

SRBIJA je na korak do konačnog dogovora sa Kiprom o nabavci desantno-jurišnog helikoptera ruske proizvodnje Mi-35.

СА КИПРА НАМ ШАЉУ ПЕТ УБИЦА ТЕНКОВА: Моћни хеликоптер стиже у Србију - Преговори Београда и Никозије ушли у завршну фазу

Helikopteri H145M već su u našim jedinicama, Foto MO

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", pregovara se o pet letelica koje u svom ratnom vazduhoplovstvu poseduje kiparska armija. Prvi vazduhoplovi mogli bi da stignu već ove godine. Flota letećih "ubica tenkova" u Vojsci Srbije posle ove isporuke brojiće ukupno devet helikoptera.

Pregovori sa Kiprom o ovom poslu traju od 2021. godine, a kupoprodaja helikoptera bila je među temama i tokom posete kiparskog ministra odbrane Beogradu, početkom decembra prošle godine. Nikozija je "oglasila" na prodaju 11 ovih letelica, a Beograd je zainteresovan za preuzimanje pet, i to u širem aranžmanu koji bi uključivao dvosmernu razmenu vojne tehnike. Kipar je od Srbije već kupio 24 haubice "nora" i osam lakih oklopnih vozila "miloš", a zainteresovani su i za sredstva srpske raketne artiljerije, poput "tamnave".

U vrhu Vojske Srbije nestrpljivo iščekuju finale pregovora:

- Nabavkom kiparskih letelica Mi-35, dobili bismo snažnu borbenu helikoptersku eksadrilu. To je posebno značajno kao podrška snagama na zemlji. Reč je o dobro oklopljenom i moćno naoružanom vazduhoplovu, koji respektuju i najveće svetske sile - navode u Vojsci Srbije.

Kiparske letelice biće značajno pojačanje za naše snage, Foto Ž. Knežević

Helikopter Mi-35, međutim, samo je jedno od pojačanja za srpsko Ratno vazduhoplovstvo koje se očekuje tokom ove godine. Komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković kaže da je agenda nabavki planiranih za 2023. dobro popunjena:

- Očekuje nas nastavak opremanja transportnim vazduhoplovima, višenamneskim helikopterima, bespilotnim letelicama, raketnim sistemima i radarskim sredstvima.

Takođe, modernizacija aviona "mig 29" i radara P-12 i P-18 je u završnoj fazi. Da bismo potpuno zaokružili sistem PVO ušli smo i u proces opremanja radarsko-računarskim sredstvima vazdušnog osmatranja i javljanja - kaže Žarković.

Ovu godinu sigurno će obeležiti nastavak saradnje sa koncernom "Erbas", sa kojim je dogovorena kupovina transpornog aviona "kaza" i čak 10 višenamenskih helikoptera H145M. Prve letelice za Vojsku Srbiju već su kompletirane u fabrici u Nemačkoj. Biće isporučene do proleća, a do početka sledeće godine Ratno vazduhoplovstvo imaće na raspolaganju punu eskadrilu ovih letelica.

Najvažniji dugoročni "otvoreni" projekat srpskog Ratnog vazduhoplovstva su pregovori sa francuskom firmom "Daso" o nabavci lovačkih aviona "rafal". Prema pisanju francuskih medija, o ovom poslu je postignuta načelna saglasnost obe strane, ali ne i dogovor o ceni i dinamici isporuke. Ugovor o kupovini aviona mogao bi biti zaključen ove godine, a vojska prvim letelicama može da se nada najranije 2028. ili 2029. godine.

Sistem PVO očekuje i nabavka savremenih radara, Foto MO

NAMENSKA MORA BOLjE DA RADI

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić najavio je nastavak velikih investicija u domaću namensku industriju. Od zaposlenih u vojno-industrijskom kompleksu, međutim, zatražio je promenu odnosa prema državi.

- Gledamo kako da na svaki način pomognemo fabrikama namenske industrije i uložimo novac, ali se nećemo dodvoravati radnicima. Otići ću u Kragujevac na razgovor sa radnicima "Zastave oružja", ali i oni bi trebalo da znaju da sa državom više nema igre.

Nijedna firma ne može da uspešno da radi ako prosečno dnevno nije na poslu 700 ljudi, što je slučaj u Kragujevcu.

STIGAO "MISTRAL", NA REDU RADARI

FRANCUSKA je, prema saznanjima našeg lista, započela isporuku raketnog sistema "mistral" Vojsci Srbije. Ovo sredstvo malog dometa, namenjeno dejstvima na ciljeve u vazduhu imaće ulogu zaštite jedinica i trupa na zemlji, posebno od dronova. Od Francuske se očekuje i isporuka "Talesovih" radara "graund master" GM-200 i GM-400. Ova sredstva biće oči i uši vojske, sa maksimalnim dometom do 470 kilometara. Radari otkrivaju ne samo neprijateljske avione i helikoptere, nego i dronove, krstareće rakete, pa čak i taktičke projektile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a