KALENDAR VAKCINACIJE VAŽAN DOKUMENT: Šta građani sami treba da znaju, a šta je obaveza domova zdravlja

Novosti online

17. 01. 2023. u 11:06

KALENDAR vakcinacije oduvek je bio važan dokument. Postajali smo ga svesniji kada je trebalo decu da premestimo iz jednog doma zdravlja u drugi, upišemo u drugu školu, pa čak i kada su nam bile potrebne vize za neke zemlje. Šta je sve obaveza domova zdravlja kada su ti podaci u pitanju, a šta mi kao građani treba da znamo?

КАЛЕНДАР ВАКЦИНАЦИЈЕ ВАЖАН ДОКУМЕНТ: Шта грађани сами треба да знају, а шта је обавеза домова здравља

Foto Shutterstock

Od prve vakcine koju beba dobije, vodi se evidencija na papiru i elektronski. U protokol se upisuje ime i prezime, matični broj, vakcina koja je data i serijski broj. Podaci se unose i u vakcinalni karton.

- Kartončić vakcinacija je bitan za roditelje, na primer kada roditelj napusti svoje matično mesto, ne nalazi se u mestu gde je njegov dom zdravlja pa se dete na primer povredi, jako je bitno da se zna da li je primilo tetanus i u nekim vanrednim situacijama epidemiološke prirode - rekla je dr Olivera Todorović, pedijatar u DZ Palilula.

Dr Marija Golubović, pedijatar u DZ Savski venac, rekla je da se vakcinacija sprovodi samo na pedijatriji, što se tiče tih obaveznih vakcina i to ide do 18. godine sa završetkom četvrtog razreda srednje škole.

- Nakon toga karton prelazi na opštu praksu ili ide na Studentsku polikliniku. Od vakcine jedino što se u odraslom dobu daje to je vakcina protiv tetanusa i to ide na 10 godina i to se isto evidentira na istom mestu gde su se evidentirale vakcine u tom ranom uzrastu, predškolskom i školskom uzrastu - objasnila je dr Golubović.

Uvid u karton o vakcinaciji dok je dete maloletno može da ima samo roditelj ili staratelj. Od 15. godine moguće je i na lični zahtev. Ili na zahtev suda.

- Kada naši korisnici idu u druge zemlje, u Evropu ili SAD, obično se traži vakcinalni karton i naš vakcinalni karton odgovara tom anglosaksonskom, Evropi i Americi, jedino što mi nemamo varičele ali onda tražimo po izveštaju iz kartona da je dete preležalo varičele i napišemo i to. Znači, traži se karton vakcinacije, što je jako bitno da znaju svi naši pacijenti da i druge zemlje imaju redovan sistem vakcinacije, kalendar vakcinacije koji se slaže sa našim i da moraju da budu vakcinisani - kaže dr Todorović.

- Po pravilu bi trebalo ako je punoletna osoba da dođe sama po izveštaj, ali često roditelji dolaze za njih jer njima tamo u inostranstvu treba uvid da je redovno primilo vakcine i mi tako i izdamo taj izveštaj, naravno uz saglasnost te punoletne osobe - kaže Golubovićeva.

Po zakonu, kartone o vakcinaciji kao i zdravstvene kartone domovi zdravlja moraju da čuvaju 90 godina.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni