SRBI, RUSI I TURCI SA PUŠKAMA I TOPOVIMA: Jedinstvena replika Varvarinske bitke iz 19. veka - od stiropora (FOTO)

S.BABOVIĆ

28. 12. 2022. u 20:12

AKADEMSKA slikarka Marija Ćirić iz Kruševca napravila je od stiropora replike srpskih, ruskih i turskih vojnika iz 19. veka.

СРБИ, РУСИ И ТУРЦИ СА ПУШКАМА И ТОПОВИМА: Јединствена реплика Варваринске битке из 19. века - од стиропора (ФОТО)

Foto:S.Babović

Figure su deo postavke istraživačkog projekta-izložbe “Kruševačka nahija od 1804.do 1833.godine” autora istoričara Gorana Vasića. Predstavljaju prikaz Varvarnske bitke, koja se odigrala od 18. do 20.septembra 1810.godine. Reč je o sukobu srpsko-ruske vojske s jedne i turske, sa druge strane. 

Umetnica je,kako saznajemo, prvo osmislila sliku koja predstavlja samu bitku, a onda od stiropora napravila vojnike,.

Zajedno sa njima od stiropora je sa nožićima oblikovala i naoružanje, puške i topove, koji su potpuno verni originalima. Za "brušenje" jedne figure potrebno je bilo više od 20 sati rada. Sve prikazane kompozicije ofarbane su crnu boju i u prirodi se teško mogu razlikovati od spomenika ili statua.

Na čelu srpsko-ruske vojske tokom varvarinske bitke bio je lično Vožd Karađorđe i Jozef Orurk, dok je tursku vojsku predvodio Huršid – paša.  I ovo je samo jedan od podataka koji se mogu pričitati na izloženim legendama. Osim varvarinske bitke, u okviru izložbe mogu se pogledati i fotografije, autentična dokumenta iz perioda dva srpska ustanka, opisi naznačajnijih ličnosti tog vremena na teritoriji nekadašnje nahije.

Ceo projekat finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima