MAKAR JEDAN PRAVOSLAVNI KRST ZA 6500 ŽRTAVA: Udruženje "Jadovno" traži da se obeleži najveća pojedinačna srpska grobnica u zloglasnoj NDH

D. Matović

16. 05. 2024. u 16:14

POTOMCI i poštovaoci žrtava Prihvatnog logora Zemun okupiće se u subotu ispred manastira Svetog Arhanđela Gavrila, gde će se služiti zaupokojena liturgija povodom 83. godišnjice od početka pokolja i 80 godina od zatvaranja ovog zloglasnog mesta. Posle toga, Udruženje "Jadovno 1941" će organizovati krsni hod do jedne od najvećih masovnih grobnica na teritoriji NDH, na Jevrejskom groblju na Gardošu u Zemunu.

МАКАР ЈЕДАН ПРАВОСЛАВНИ КРСТ ЗА 6500 ЖРТАВА: Удружење Јадовно тражи да се обележи највећа појединачна српска гробница у злогласној НДХ

V. Crnjanski

Učesnici jučerašnje konferencije za štampu apelovali su na gradske vlasti da se na odgovarajući način obeleži ovo mesto, na kome je 1951. postavljen samo skroman spomenik sa natpisom: "Žrtvama fašističkog terora 1941-1944", a nema niti jedne reči koja bi upućivala da je to najveća pojedinačna grobnica srpskih žrtava na teritoriji NDH. Tu su sahranjena tela oko 6.500 žrtava prikupljenih iz 20-ak masovnih grobnica. Nastala je po naređenju zemunskog Narodnooslobodilačkog odbora 1944. tako što su zemni ostaci logoraša, koji su dovoženi zapregom na ovo mesto, uglavnom noću i nasumično sahranjivani po celom groblju, otkopani. Onda su svi zajedno pokopani u zajedničku grobnicu na čistini, u udubljenju, tik uz jevrejske spomenike.

- Grobnica se nalazi na jevrejskom delu groblja, pa se stvara pogrešan utisak ko je tamo sahranjen - istakao je sociolog prof. dr Slobodan Antonić. - Začuđen sam i ljut što punih 65 godina, koliko živim u Beogradu, nisam znao za ovu masovnu grobnicu. Ova tema prvi put je pokrenuta 2018. godine u "Večernjim novostima". Članak "Dva stratišta u sred Beograda sa 14.000 žrtava sakrio nemar" napisala je Vojislava Crnjanski. Sledeće godine je udruženje "Jadovno" prvi put organizovalo komemorativni skup.

PRES CENTAR UNS

 

Antonić smatra da to što se o logoru Zemun decenijama ćutalo nije samo posledica nečije zle namere, već i naše inercije i nezainteresovanosti:

- To je posledica "kulture" zaborava. Zbog toga je važno da se što pre reaguje, da se postavi makar jedan pravoslavni krst koji bi pokazao ko su žrtve. To je naša moralna obaveza. Na potezu su i istoričari, koji mogu da daju odgovore na mnoga pitanja.

Niko nas nije učio

- Tek danas spoznajemo objektivne činjenice o NDH i otkrivamo nova stratišta - rekao je istoričar dr Nemanja Dević. - Srpski narod je danas osumnjičen za genocid u Srebrenici, a u srcu Beograda nalazi se mesto genocida na kome je sahranjeno 6.500 žrtava. O tom mestu ni nas istoričare niko nije učio na fakutetu, niti su pisani naučni radovi.

Filozof prof. dr Bogoljub Šijaković je rekao da Udruženje "Jadovno" budi našu savest da da dođemo do nacionalnog izlaza:

- Govorenje o drugima ponekad ima funkciju zamene za ono što treba zbog nas da činimo, a ne činimo.

Darko Đogo, profesor na Bogoslovskom fakultetu Univerziteta Srpsko Sarajevo Foča kaže da nije čudno što je došlo do demografskog sunovrata Srba kada zaboravljamo naše milionske žrtve:

- Govoreći o žrtvama, iskopavajući ih, plačući nad njima, pamteći ih, zapravo dajemo trajni zalog naše budućnosti. Kada sam kao student pitao mitropolita Amfilohija kada će nam krenuti na bolje, on je odgovorio: "Dok ne pronađemo sve naše grobnice, izmirimo braću u međusobnom ratu i ne zamolimo za oproštaj sve koje smo zaboravili, teško ćemo uspeti da promenimo sadašnjost a još teže budućnost." Odnos prema precima je istovremeno odnos prema potomcima. Veoma je važno da pokušamo da preokrenemo užasne rezultate genocida i kulturne politike koja prikriva zločince. Strašno je to što su Srbi masovno stradali. Još gore je to što čitava pokoljenja ne znaju ništa o stradanju srpskog naroda. Industrija projektovanog zaborava je, nažalost, živa i jaka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POMRAČENJE UMA RUSKOG TENISERA: Rolan Garos ovakvo divljanje ne pamti (FOTO/VIDEO)