"NISU ČULI" DA SU HRVATI ZLOČINCI, NITI DA SU UBIJANI SRBI! U Hrvatskoj više od polovine onih rođenih posle `90. o ratu zna vrlo malo

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

25. 12. 2022. u 07:33

ISTRAŽIVANjE u Hrvatskoj je pokazalo da više od pedeset odsto mladih rođenih posle devedesetih godina prošlog veka ne znaju za ubistvo Aleksandre Zec, proterivanje Srba posle "Oluje" i ostale ratne zločine.

НИСУ ЧУЛИ ДА СУ ХРВАТИ ЗЛОЧИНЦИ, НИТИ ДА СУ УБИЈАНИ СРБИ! У Хрватској више од половине оних рођених после `90. о рату зна врло мало

Foto: Arhiva Novosti

Svega trećina zna za mučenje Srba u zloglasnoj "Lori" u Splitu.

Inicijativa mladih za ljudska prava pripremila je istraživanje "Ratne devedesete iz perspektive mladih u Hrvatskoj", koje je pokazalo da mlađe generacije znaju o srpskim zločinima, ali ne i o hrvatskim. Čak svaki peti mladi čovek koji je učestvovao u istraživanju rekao je da nije čuo da su i Hrvati činili ratne zločine, dok svaki drugi zna da su Srbi bili umešani u zločine u Hrvatskoj. Gotovo niko od mladih ne zna za zločine Hrvata u BiH. Negiranje zločina hrvatskih snaga većinom prihvataju bolje obrazovani mladi ljudi.

Iako se u Hrvatskoj dosta pisalo o slučaju porodice Zec, svaki drugi mladi čovek ne zna što se uopšte događalo na Trešnjevki gde je ubijen otac devojčice Aleksandre i na Sljemenu, gde su ubijeni ona i njena majka. Manje od 50 odsto ispitanih zna da je bilo zločina posle "Oluje", a još manje zna za zločine u Medačkom džepu i Ahmićima.

Gotovo niko ne zna ni protagoniste među Hrvatima koji su zagovarali mirno rešenje devedesetih godina, a većina nije čula ni za Milana Levara, svedoka zločina nad Srbima u Lici. Nema mnogo ni mladih koji su čuli za ratnog zločinca Tomislava Merčepa, niti znaju ko je bio Slobodan Praljak, koji se ubio na suđenju u Hagu. A među onima koji su, ipak, čuli za Merčepa svaki drugi nema jasan stav da li je reč o ratnom zločincu.

Ilustracija V. N.

Mladi u Hrvatskoj ne podržavaju da se onima koji su umešani u ratne zločine iskazuju počasti, niti da se oslikavaju na muralima, dok 64 odsto njih smatra da treba zabraniti i ustaški pozdrav "Za dom spremni". Ništa nisu blagonakloniji ni prema pozdravu "Smrt fašizmu, sloboda narodu", a mnogi mladi misle da je došlo vreme da se javnost okrene drugim temama, a ne ratnim zločincima i zločinima koji su počinjeni devedesetih godina.

GOTOVINA I MERČEP HEROJI

GOTOVO 85 odsto mladih smatra da treba suditi ratnim zločincima, bilo sa hrvatske ili srpske strane, ali skoro svi ispitani smatraju da je general Ante Gotovina bio heroj, a ne zločinac. Čak 33 odsto ispitanih smatra i da je Merčep heroj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona