NOSTALGIČNO PUTOVANJE „ORIJENT EKSPRESOM“: Dr Aleksandra Kolaković o istorijatu jednog od najslavnijih vozova u istoriji železnica

Novosti online

24. 12. 2022. u 12:37

IDEJA o Orijent Ekspresu započela je kada se Belgijanac Žorž Negelmaker vratio sa svog američkog putovanja 1867. godine gde su njegovu pažnju privukli vagoni za spavanje. Luksuzni noćni vozovi za bogatu klijentelu postali su njegov san.

НОСТАЛГИЧНО ПУТОВАЊЕ „ОРИЈЕНТ ЕКСПРЕСОМ“: Др Александра Колаковић о историјату једног од најславнијих возова у историји железница

kcns

Dana 5. juna 1883. godine taj san se i ostvario kad je sa Istočne železničke stanice u Parizu krenuo  prvi voz na liniji Pariz – Konstantinopolj, a zvanična linija je otvorena 4. oktobra iste godine. Putovanje je trajalo četiri dana i nakon 3049 kilometara, voz se vratio u Pariz. Cena karta je bila srazmerna polovini godišnje plate prosečnog radnika što ukazuje na finansijski status samih putnika.

Kolaković navodi trase kretanja samih vozova, kroz koje zemlje su prolazile, njihov razvoj i put sve do 1977. godine kada je voz iz Pariza krenuo na svoje poslednje putovanje.

Agata Kristi je našla inspiraciju za svoj čuveni roman „Ubistvo u Orijent ekspresu". Pored literature, Orijent ekspres je dospeo u bioskope i na televiziju u vidu inspiracije brojnim filmovima i televizijskim adaptacijama. Ideji luksuznog voza i njegovih autentičkih putnika nisu odoleli ni crtači stripa, muzičari i kreatori nekoliko društvenih igara. Danas je Orijent ekspres deo muzejske postavke, literature i turističkih ponuda.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković „Orijent ekspres: istorija jednog nostalgičnog putovanja" može se  pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

CELA SRBIJA ĆE TOG DANA BITI UZ SVOG PREDSEDNIKA: Ključan datum za naš narod - svi će biti uz Vučića tokom rasprave o Srebrenici