BILO JE TO JEDNO OD NAJLEPŠIH ŠETALIŠTA NA JADRANU: Izložba - Svedočanstvo o razvoju železnice u Boki (FOTO)

V.V.

26. 10. 2022. u 11:01

IZLOŽBA fotografija „Železnica u Boki Kotorskoj, Trebinju i okolini“ autora Pančevca Josipa Vebera, novinara i publiciste otvorena je u foajeu Dvorane Park, povodom proslave 28. oktobra, Dana grada i oslobođenja nakon Drugog svetskog rata.

БИЛО ЈЕ ТО ЈЕДНО ОД НАЈЛЕПШИХ ШЕТАЛИШТА НА ЈАДРАНУ: Изложба - Сведочанство о развоју железнице у Боки (ФОТО)

Foto: Printskrin

Postavku čini 121 fotografija, koliko ima godina od prolaska železnice kroz Herceg Novi, a ranija postavka dopunjena je zahvaljujući saradnji autora sa nemačkim kolekcionarima.

Predsednik hercegnovske Skupštine opštine, Ivan Otović, podsetio je na otvaranju da je prugu 1901. godine izgradila Austrougarska  za potrebe mornarice, a železnica je, premda ukinuta 1968. godine, istorijski, kulturološki i turistički značajna za Boku i Novljane i danas. Trasom uz obalu, kuda su nekada vijugali vozovi, napravljeno je jedno od najlepših šetališta na Jadranu. Kao trag su ostali kameni tuneli, sjajni primeri arhitekture iz tog perioda, naveo je Otović.

On je istakao da železnica danas ponovo povezuje region, zahvaljujući prekograničnom projektu „Ćiro 2“. Taj projekat je osmišljen na osnovu ideje   o valorizaciji nekadašnje uskotračne železničke pruge kroz Herceg Novi, u cilju osavremenjavanja turističke ponude a zasnivajući sve na rastućem interesovanju za biciklizam. Otović je ocenio da su velikog ljubitelja železnice Josipa Vebera, na istraživanje i pisanje podstakli nostalgija i želja da se o železnici nekada i dalje saznaje. To su prepoznali i podržali i u hercegnovskoj Opštini.

Mladi hercegnovski arhitekta Vuk Čvoro, podsetio je da je saradnja sa Josipom Veberom rezultirala obnavljanjem i postavljanjem memorijalnog vagona u Zelenici.

Da je železnica početkom 20. veka pozicionirala Herceg Novi na evropskoj turističkoj mapi, kao atraktivnu destinaciju za goste iz Češke, Austrije i Mađarske svedoči porodica Mađar koja je u Zelenici sagradila hotel „Na zelenoj plaži“ čijim otvaranjem počinje razvoj turizma u Boki i Crnoj Gori.

Za železniču prugu kroz hercegnovsko područje, podsetila je Doklestić, napravljeno je šest kameno-čeličnih mostova, mnogo nasipa i useka, dva tunela, desetine metara potpornih, kamenom obloženih ili od kamena slaganih zidova.

Josip Veber iz opravdanih razloga nije prisustvovao otvaranju izložbe ali je ranije objasnio da je fotografije prikupljao više godina iz porodičnih albuma starih železničara, iz gradskih arhiva Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja, ali i iz železničkih muzeja u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Budimpešti i Beču.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024