JOŠ SAMO OSAM DANA PO STAROM: Ko probije rok ide po novim pravilima, koja važe od 1. januara

J. Ž. S.

23. 12. 2022. u 09:30

JOŠ samo devet dana u penziju se može po starim uslovima, što znači da svi oni koji su ih ispunili najkasnije do 30. decembra treba da vrate radnu knjižicu i podnesu zahtev za penzionisanje.

ЈОШ САМО ОСАМ ДАНА ПО СТАРОМ: Ко пробије рок иде по новим правилима, која важе од 1. јануара

Foto P. Milošević

Za one koji odluče da to urade poštom, preporučeno ili elektronski putem e-šaltera, to mogu da učine i 31. decembra, ali i u tom slučaju poslednji rok za prestanak radnog odnosa je 30. decembar.

Probijanje propisanog roka podrazumeva i primenu novih pravila, odnosno onih koja važe od 1. januara 2023.

- Pravo da do kraja godine odu u starosnu penziju imaju žene sa 63 godine i četiri meseca života i 15 godina staža. U 2023. uslov se za žene "penje" na 63 godine i šest meseci života - objašnjavaju u PIO.

Dame radno mesto prevremeno mogu da napuste još desetak dana sa 59 godina starosti i 39 godina i osam meseci osiguranja. Već sledeće, propisi nalažu da budu starije šest, a da u radnoj knjižici imaju četiri meseca više. Pored toga moraće da plaćaju i kaznene poene zbog prevremenog penzionisanja. Muškarci mogu u prevremenu sa navršenih 59 godina i šest meseci života i 40 u radnoj knjižici, dok će im u narednoj 2023. biti potrebna krštenica stara 60 leta.

Zahtev za penziju se podnosi nadležnoj filijali fonda prema mestu prebivališta. U slučaju da ga budući penzioner nema, podnosi prema mestu poslednjeg osiguranja. Obrazac se može dobiti u svakoj filijali fonda ili odštampati sa sajta PIO i on sadrži i spisak dokaza potrebnih za ostvarivanje prava koje treba dostaviti fondu.

Zakonski rok za donošenje rešenja od trenutka kada se podnese zahtev je dva meseca. Ni tada, međutim, ne mora da se uvek dobije konačno rešenje. Ukoliko je ispunjen minimum uslova za penziju, a nisu utvrđeni svi podaci, dobija se privremeno rešenje o visini penzije. Kada se utvrde podaci koji nedostaju, najkasnije za tri godine, dobija se konačno, a ukoliko se i to ne dogodi, privremeno rešenje dobija karakter konačnog.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)