MERE PROTIV NASILJA JOŠ NA BRUŠENJU: Ministarstvo prosvete i radna grupa o gorućem problemu u školama

Lj. BEGENIŠIĆ

19. 12. 2022. u 10:45

MINISTARSTVO prosvete dostavilo je radnoj grupi za suzbijanje nasilja u školama sistematizovane i objedinjene predloge koji su se mogli čuti na sastanku pre nedelju dana, ali zasad nije poznat stav Ministarstva koji od tih predloga su pravno prihvatljivi i koji od njih će biti "aminovani".

МЕРЕ ПРОТИВ НАСИЉА ЈОШ  НА БРУШЕЊУ: Министарство просвете  и радна група о горућем проблему у школама

Foto Fejsbuk

U papirima koji su stigli svim članovima radne grupe, saznaju "Novosti", pojašnjeno je samo kako bi izgedale izmene propisa ukoliko bi predlozi bili prihvaćeni.

Dodatna usaglašavanja planirana su za danas, novi sastanak, kojem će predsedavati ministar Branko Ružić, zakazan je za sutra u 12 sati, a naši sagovornici iz prosvetnih sindikata i Društva direktora Srbije očekuju da će nakon njega biti poznate konačne mere.
Predlozi zasad sistematizovani

Da podsetimo, radna grupa za prevenciju nasilja u školama osnovana je nakon skandala koji se desio u Tehničkoj školi u Trsteniku kada je učenik izmakao nastavnici stolicu a dvojica đaka sve to snimala i postavila na društvene mreže. Glavni vinovnik incidenta i još jedan đak isključeni su iz škole, dok se treći učenik ispisao pre disciplinskog postupka.

Nakon ovoga i prosvetne vlasti i prosvetni sindikati smatrali su da nešto mora da se menja, pa je osnovana radna grupa čiji je zadatak da predloži mere za smanjenje nasilja u školama. Tako je predložen određeni broj mera, a među njima i da se učenik koji je počinio nasilje suspenduje sa nastave u trajanju do 10 dana, da učenik koji ima treću jedinicu iz vladanja ponavlja razred i da se vladanje ocenjuje brojčano od petog do osmog razreda, ali i na polugodištu i na kraju godine.

Sledeći predlog bio je povećanje broja pedagoga, psihologa, defektologa i socijalnih radnika u obrazovnim ustanovama, predloženo je i da se kazne za roditelje povećaju - sada su od 5.000 do 100.000 - i da budu u rasponu od 10.000 do 100.000. Takođe, predloženo je i da se učeniku koji je počinio nasilje i zatražio ispisnicu iz škole, onemogući ispisivanje dok traje vaspitno-obrazovni postupak.

Zatražena je i zabrana mobilnih telefona na času, ali po tom pitanju najizglednija mogućnost je da Ministarstvo preporuči školama da one internim propisima reše to pitanje. 

Intersektorska saradnja

GOVOREĆI o rešavanju problema nasilja u školama, ministar Branko Ružić posebno ističe značaj intersektorske saradnje, kao i potrebu da se uspostavi međusobna saradnja ustanova iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i dečje zaštite, zdravstva, policije i drugih organa, službi i organizacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna