SVETIONIK KULTURE PROSLAVLJA JUBILEJ: Srpska čitaonica "Laza Kostić" u Somboru

J. Bekić

11. 12. 2022. u 09:22

SRPSKA čitaonica "Laza Kostić" u Somboru obeležila je svečanom akademijom vredan jubilej - 140 godina od izgradnje čitaoničkog doma i 177 godina neprekidnog rada.

СВЕТИОНИК КУЛТУРЕ ПРОСЛАВЉА ЈУБИЛЕЈ: Српска читаоница Лаза Костић у Сомбору

Foto J. Bekić

Ova čitaonica se ubraja među najstarije institucije kulture u Srbiji, a jedan od njenih predsednika bio je Laza Kostić, čije ime ona danas nosi.

- Zdanje Srpske čitaonice od 1969. godine ima status spomenika kulture i jedno je od zdanja zahvaljujući kojima se Sombor naziva gradom bogate kulturne baštine i čuvarem tradicije - kazao je gradonačelnik Antonio Ratković.

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da je Čitaonica institucija čiji značaj premašuje Sombor,

Bačku i Vojvodinu, i ima važno mesto u kulturnoj, obrazovnoj i celoj istoriji našeg naroda.

Svečanost u Srpskoj čitaonici, Foto J. Bekić

Borislav Avramović, predsednik Upravnog odbora Srpske čitaonice, naglasio je da ustanova razvija i unapređuje saradnju sa mnogim institucijama, udruženjima i klubovima, te da su njena vrata otvorena svakog dana za članove i razne manifestacije, radionice, književne programe, tribine...

Zaslužnim ustanovama i pojedincima uručena su priznanja.

Prisutni su se podsetili da je Laza Kostić 1901. godine izabran za predsednika Srpske čitaonice i da je tu dužnost poznati pesnik obavljao tokom narednih devet godina.

Kako je najavljeno, zgrada Čitaonice biće obnovljena naredne godine. Urađen je projekat zamene prozora, obnove fasade i postavljanja dekorativne rasvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)