DIREKTORKA ŠKOLE POTVRDILA: Učenici u Apatinu se igrali morbidne igre koju su nazvali "Jasenovac"

J. L.

08. 12. 2022. u 17:26

IGRA bizarnog naziva "Jasenovac", kojom su se "igrali" učenici OŠ "Žsrko Zrenjanin" u Apatinu i koja je prerasla u vršnjačko nasilje, kvalifikovana je kao treći stepen vršnjačkog nasilja i u skladu sa tim su njeni vinovnici i procesuirani.

ДИРЕКТОРКА ШКОЛЕ ПОТВРДИЛА: Ученици у Апатину се играли морбидне игре коју су назвали Јасеновац

Foto: J.B.

Naime, ovih dana u javnost je došla vest da su učenici osmislili "igru" i nazvali je po najvećem logoru smrti u NDH, a igrala se tao da se hvata drugi učenik i onda se "uhvaćeni" učenik kažnjava čvrgom u glavu. Navodno, osmislio ju je dečak koji je strah i trepet u razredu već godinama i koga se svi plaše. On je ujedno bio i "glavni" za kažnjavanje, a pomagala su mu još dvojica koja su "lovila" ostale dečake . Međutim, ubrzo je čvrga prerasla u šamar, pa u šamarčinu, vezanje konopom, bodenje šestarom... 

- Mogu jedino da saopštim da su napisi u pojedinim medijima u dobroj meri preuveličani, a pojedini delovi uopšte i ne odgovaraju istini. Ovim naravno ni na koji način ne želimo da negiramo da se nasilni događaj jeste odigrao, niti da isti zaista predstavlja nasilje trećeg nivoa, te da je kao takav i procesuiran sa svim elementima koje podrazumevaju Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, te Pravilnik o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje - kaže Jasna Pavićević, direktorka škole, u odgovorima na naša pitanja. 

- Nasilje je prekinuto istog momenta kada je otkriveno što je i primarni cilj u postupanju. Uključena je spoljašnja mreža zaštite učenika od nasilja. Pored postojećih zakonskih mera, Programa zaštite učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, izrađen je i poseban akcioni plan zaštite od nasilja na nivou cele ustanove a povodom ovog konkretnog slučaja  za sve učenike u školi. Izrađeni su i posebni - individualni planovi zaštite učenika od nasilja koji se sprovode. U toku je pojačan vaspitni rad. Vođen je i okončan vaspitno disciplinski postupak u kome su izrečene mere propisane Zakonom. Škola je preduzela sve mere u okviru njene nadležnosti propisane Zakonom.

U slučajevima vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi, budući da osnovne škole u najvećem broju slučajeva pohađaju učenici mlađi od 14 godina, propisano je da su postupci koji se vode u takvim slučajevima zatvoreni za javnost. Iz tog razloga, objavljivanje imena učenika, kao i objavljivanje konteksta događaja iz koga bi se mogao naslutiti njihov identitet, ili na neki drugi način ugroziti prava učenika nisu dozvoljeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (3)

MIHIN BRAT OTKRIO: Zašto Arijana nije došla u Beograd - ko će od Sinišine porodice biti na tribinama