KRENUO PO PRAVDU ZA SINA, PA STIGAO U ZATVOR: Vršnjačko nasilje u Stepojevcu - dečak dolazio krvav kući, u školi nisu ništa preduzimali

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

01. 12. 2022. u 20:00

SLUČAJ porodice Šešlija u Stepojevcu najbolji je primer šta se dešava kada nasilje eskalira, a škola i stručne službe ne odrade posao tako da se konflikti smire.

КРЕНУО ПО ПРАВДУ ЗА СИНА, ПА СТИГАО У ЗАТВОР: Вршњачко насиље у Степојевцу - дечак долазио крвав кући, у школи нису ништа предузимали

Ognjen Ž. (12), Foto privatna arhiva

Roditelji tada, u afektu, mogu da preuzmu stvar u svoje ruke, kao Srđan Šešlija, i naprave pakao od života i svom detetu i onome sa kojim su hteli da se "obračunaju".

Dvanaestogodišnji Ognjen, po rečima njegove tetke Tanje Milićević, bio je tri godine meta vršnjaka I. iz svog, petog razreda, u OŠ "Vuk Karadžić" u Stepojevcu.

- Bilo je svega, od cepanja svezaka i polivanja knjiga vodom, do fizičkih nasrtaja. U dva navrata I. ga je udario u međunožje, poslednji put preteći "prosuću ti seme". Nekoliko puta smo išli u školu, ali škola ne dozvoljava da se pomene reč "vršnjačko nasilje". I ko zna dokle bi išlo da pre nedelju dana Ognjen nije došao krvav. U školi su to pokušali da predstave kao da se sapleo o koleno dečaka I. i pao. Ognjenu su obrisali krv sa lica, ali je trag ostao na majici. Kada ga je video, otac je poludeo i izgubio kontrolu - priča Tanja.

Ognjenov otac Srđan poslao je nekoliko pretećih poruka razrednom starešini na račun I. (tipa "krv za krv") i poleteo kolima da nađe napadača. Neko vreme je za njim vozio i pretio mu, dok uplašeni petak nije uleteo u jednu kuću, a vlasnici pozvali policiju.

Srđan je uhapšen i trenutno se nalazi u pritvoru, u Centralnom zatvoru. U ceo slučaj uključeni su policija, školski tim za borbu protiv nasilja, Centar za socijalni rad...

- Srđan je u afektu napravio ono što nije smeo i za to će odgovarati, ali problem je u tome što ova situacija, umesto da bude upozorenje na to šta se desi kad nasilje kulminira zbog zataškavanja, sada počinje da se okreće na štetu Ognjena. Ovo je mala sredina i priča se svašta - komentariše Tanja.

Puna tri sata je trajao sastanak tima za borbu protiv nasilja u školi, na kojem su bili i roditelji drugog dečaka i Ognjenova majka i tetka. Tanja je zahvalna direktorki jer je odvojila toliko vremena, međutim, sve primere nasilja nad Ognjenom pojedini prisutni komentarisali su sa "hoćemo li sad obesiti I?" ili "to su dečje igre. On je mislio na prosipanje semena iz biologije". Nasilni dečak je premešten u drugo odeljenje, a Ognjen nekoliko dana nije išao u školu.

Školski psiholog Branka Tišma komentariše da je najgore kada roditelji uzmu pravdu u svoje ruke:

- Ako nisu zadovoljni reakcijom škole, mogu da se žale upravi ili Ministarstvu prosvete. Postoji i SOS telefon za vršnjačko nasilje. Najgore je kada roditelji sami pokušaju da reše situaciju - kaže Tišma.

Deca usvajaju obrasce starijih

U SRBIJI je povećan broj prijavljenih slučajeva vršnjačkog i nasilja učenika nad nastavnicima, saopštio je Unicef. Ova organizacija poziva na prekid svih oblika zlostavljanja i ističe da vršnjačko nasilje treba shvatiti kao rezultat obrazaca ponašanja koji se uče ili podržavaju u porodici, ali i zajednici u celini. Od ukupnog broja žrtava nasilja u porodici u 2021. godini, čak 8.146 bila su deca. Takođe, 45 odsto dece je i dalje nasilno disciplinovano kod kuće, kaže Unicef.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

NEMOJTE DA VAS LETO IZNENADI: Na vreme rezervišite svoje mesto u nekom od prelepih turskih letovališta