DOM ZA CEO SVET: "Dipos" obeležio 60 godina poslovanja

Novosti online

30. 11. 2022. u 19:42

Društvo za iznajmljivanje nekretnina "Dipos" danas je u prisustvu brojnih zvanica iz sveta diplomatije, politike, privrede, kulture i sporta, svečano obeležilo značajan jubilej-60 godina poslovanja i 60 godina Diplomatske kolonije na Dedinju.

ДОМ ЗА ЦЕО СВЕТ: Дипос обележио 60 година пословања

Foto: Dipos fotokredit P.M.

Osnovano kao državno preduzeće za upravljanje i održavanje nepokretnosti u vlasništvu Republike Srbije, sa ciljem da diplomatsko-konzularnim predstavništvima u Republici Srbiji i njihovom osoblju obezbedi udoban, komforan i bezbedan prostor za život i rad, "Dipos" je istrajno radio na osnaživanju bilateralnih odnosa države Srbije i time doprineo izgradnji čvrstog partnerstva sa gotovo čitavom diplomatskom zajednicom u Beogradu.

Foto: Dipos fotokredit P.M.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što prisustvujem večeras obeležavanju 60 godina postojanja s jedne strane urbanog naselja u Beogradu, a s druge strane državnog preduzeća koje deli deo istorije naše države. Dipos je nastao zajedno sa čuvenom konferencijom Pokreta nesvrstanih zemalja održanoj u Beogradu. Te prve male kućice koje su sagrađene u to vreme, ne bi li diplomate koje su pripremale tu veliku konferenciju iz celog sveta imale gde da borave, sada čine jedno divno naselje. Dipos je firma koja brine o velikom broju reprezentativnih objekata u Beogradu. Možemo samo da poželimo sve najbolje i direktoru i zaposlenima i da nastave da čuvaju i deo kulturnog nasleđa naše države - kazala je potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković.

Obraćajući se prisutnima, direktor "Dipos"-a Đoko Krivokapić, istakao je da je "Dipos" ponosan na svoju 60 godina dugu istoriju poslovanja, tradiciju i izgrađenu reputaciju profitabilnog državnog preduzeća koje ne koristi sredstva iz budžeta Republike Srbije, već se finansira isključivo iz sopstvenih prihoda, delujući na slobodnom tržištu, a ostvarenu poslovnu dobit, na kraju svake godine uplaćuje u budžet.

- Republika Srbija nam je poverila na upravljanje i održavanje portfolio sa preko 300 nekretnina na najlepšim lokacijama u Beogradu, koje se već decenijama koriste za potrebe smeštaja diplomatske i međunarodne poslovne zajednice. Ključ uspeha ovog preduzeća, ono što ga u potpunosti izdvaja od konkurencije i dodatno čini jedinstvenim jeste set usluga koje pruža, čime se značajno doprinosi kvalitetu života i rada zakupaca poverenih nepokretosti , zatim jedinstven fond nekretnina kojim raspolaže, kao i činjenica da je „Dipos“ ugostio na stotine diplomatskih predstavnika iz čitavog sveta, akreditovanih u Republici Srbiji - rekao je Krivokapić. On je naveo da je "Dipos" primenjujući u svom radu savremene trendove u poslovanju ostvario procenat izdatih nepokretnosti od 97%, naplatu potraživanja od 92 %, a da kroz investicije u održavanje stotine državnih nekretnina, višestruko uvećava njihovu vrednost. Krivokapić je posebnu zahvalnost uputio osnivaču preduzeća Vladi Republike Srbije, kao i svima koji su doprineli da Dipos izraste u kredibilnog partnera i uspešno državno preduzeće.

Foto: Dipos fotokredit P.M.

Tokom svečanosti uručene su specijalne zahvalnice predstavnicima ambasada Sjedinjenih Meksičkih Država, Kraljevine Danske i Sjedinjenih Američkih Država, sa kojima je Društvo ostvarilo najdužu i neprekidnu poslovnu saradnju u proteklih 60 godina.

- Razumevanje i poštovanje specifičnih potreba jedne Ambasada je od suštinskog značaja kako bismo imali funkcionalno i kvalitetno predstavništvo koje prikazuje pravi imidž Meksika u Srbiji. „Dipos“ ima volju i razumevanje da sprovodi administrativne procese koju su svojstveni samo diplomatskim predstavništima. Konačno, a podjednako važna je i usluga klijentima, koju ambasada dobija od „Dipos“-a prilikom održavanja i adaptacije prostora, uvek blagovremeno i sa najboljom završnom obradom, kao i u najboljim mogućim rokovima.

Ukratko, za Ambasadu Meksika, saradnja sa kompanijom "Dipos" je od suštinskog značaja za ispunjavanje naših diplomatskih funkcija u Srbiji, na čemu smo im veoma zahvalni.”, izjavio je Ambasador Sjedinjenih Meksičkih Država u Republici Srbiji, Nj.E. Karlos Isauro Feliks Korona.

Pored diplomatskog kora i poslovne zajednice među zvanicama bili su i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, Aleksandar Vulin, dugogodišnji predsednik Mešovite komisije Diposa Veljko Odalović, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, advokat Zdenko Tomanović i mnogi drugi.

Foto: Dipos fotokredit P.M.

Društvo za iznajmljivanje nekretnina „Dipos“ osnovano je 1962. godine, nakon potpisivanja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, što je označilo početak zlatnog doba diplomatije. Danas je jedna od 0,4% poslovno najstabilnijih kompanija u Srbiji i višestruko je nagrađivana Sertifikatom bonitetne izvrsnosti. Upravlja sa preko 300 nekretnina u vlasništvu Republike Srbije, namenjenih potrebama smeštaja diplomatske i međunarodne poslovne zajednice, a mnoge od njih su pod zaštitom države kao kulturno istorijski spomenici glavnog grada, dok je Diplomatska Kolonija na Dedinju prvobitno izgrađena za potrebe smeštaja i boravak učesnika Prvog samita Pokreta nesvrstanih, održanog u Beogradu 1961. godine, danas dom brojnim predstavnicima i predstavništvima diplomatske i poslovne zajednice u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili