NEOPHODNO SNAŽNO SAVEZNIŠTVO: Kisić o suzbijanju nasilja nad ženama i devojčicama

Tanjug

30. 11. 2022. u 16:01

MINISTARKA za brigu o porodici i demografiju i zamenica predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Darija Kisić učestvovala je na onlajn „Četvrtom regionalnom forumu: Zaustavljanje nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i Turskoj“, koji je održan pod sloganom "Integrisane politike, inkluzivna partnerstva".

НЕОПХОДНО СНАЖНО САВЕЗНИШТВО: Кисић о сузбијању насиља над женама и девојчицама

Foto: Tanjug

Regionalni forum organizovali su Agencija Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena (UN Women) i Savet Evrope.

Pridružujući se kampanji „16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, Kisićeva je govorila u okviru plenarne sednice „Pet godina dostignuća u izradi radne mreže i saveza u napretku agende rodne ravnopravnosti“, gde je ukazala na neophodnost snažnog savezništva svih mogućih partnera u suprotstavljanju i suzbijanju nasilja nad ženama i devojčicama. 

Kisićeva je istakla da pravi primer koliko je saradnja važna predstavlja i Nacionalna strategija za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021-2025. godine, koja je usvojena prošle godine, a u čijoj izradi su pored resornih ministarstava i Koordinacionog tela učestvovali i predstavnici  nevladinih organizacija i eksperti za oblast suzbijanja nasilja nad ženama, uz podršku agencija UN u Srbiji.

Ministarka je podsetila na rezultate Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u prethodnom periodu koji su se, između ostalog, odnosili na organizovanje Međunarodne konferencije posvećene borbi protiv nasilja, promociju zaštite žena i devojčica na sportskim manifestacijama, stvaranje mreže osoba zaduženih za rodnu ravnopravnost u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji, saradnju sa Unijom poslodavaca. 

Posebno je pomenula "Nacionalnu kampanju za okončanje dečjih brakova", koju već nekoliko godina sprovodi Koordinaciono telo sa ciljem da se spreče maloletnički brakovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)