U ZATVORE GODIŠNJE DOSPE 22.000 LJUDI: Naša zemlja prvi put nema problema sa kapacitetima kazneno-popravnih zavoda (FOTO)

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

21. 11. 2022. u 12:00

OTVARANjE novog Kazneno-popravnog zavoda, nedavno u Kragujevcu pokrenulo je pitanje kakvo je stanje u srpskim zatvorima i da li su i koliko oni prebukirani.

У ЗАТВОРЕ ГОДИШЊЕ ДОСПЕ 22.000 ЉУДИ: Наша земља први пут нема проблема са капацитетима казнено-поправних завода (ФОТО)

Foto Tanjug

Ovaj problem mučio je decenijama našu zemlju, zbog čega je bila na dnu liste Saveta Evrope. Statistika pokazuje veoma visoku fluktuaciju zatvorenika, pa svake godine u zavode bude primljeno 20.000 - 22.000 ljudi.

Ipak, prvi put, potvrđuju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, Srbija više nije među zemljama koje imaju smeštajnih problema, zahvaljujući projektima izgradnje i rekonstrukcije od 2012.

- Danas raspolažemo sa više od 11.500 mesta za smeštaj uhapšenih, koja u potpunosti zadovoljavaju sve standarde EU. U ovom trenutku je broj smeštenih u našim ustanovama oko 10.700. Ispunjavanjem "zlatnog standarda", Ministarstvo pravde je pokazalo punu posvećenost u pogledu poštovanja svih obaveza koje proizilaze iz Poglavlja 23 - kažu u Upravi.

Najviši stepen obezbeđenja u KPZ u Kragujevcu, Foto Tanjug

Poslednji izveštaj Saveta Evrope, za 2020. godinu (objavljen lane), pokazao je da je Srbija rešila pitanje smeštajnih kapaciteta za osuđenike i pritvorenike. Zaključno sa 31. decembrom 2020. godine, iza rešetaka se nalazilo 10.540 osoba, a kapaciteti su bili 11.227. Isti izveštaj pokazao je da problem prenaseljenosti koji smo mi rešili i dalje imaju zatvorske uprave mnogo bogatijih država, poput Francuske, Belgije, Italije, Mađarske, Kipra i Grčke.

Inače, novi KPZ u Kragujevcu spada u red najsigurnijih zavoda u Srbiji, zatvorenog je tipa i može da primi 500 osuđenika. Zatvor ima 265 soba, uključujući i one za osobe sa invaliditetom, bolničke i samice, u skladu sa EU standardima.

Takođe, ima najviši stepen obezbeđenja, na ulazu se nalaze KD vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari i prostorije za ručni pretres. Ceo kompleks je pokriven sa više stotina kamera za video-nadzor i termovizijskim kamerama. Ograđen je redom ograde i ogradnim zidom sa tri karaule.

U centralnoj zgradi se nalazi medicinski blok sa nekoliko bolničkih soba za lakše slučajeve (sa ultrazvukom i stomatološkom ordinacijom), sportski blok sa terenom za košarku i teretanom, kao i blok za edukacije sa radionicama za upošljavanje osuđenih. Kompleks ima i 11 šetališta.

Vrednost izgradnje i opremanja je 30 miliona evra, od čega je Razvojna banka Saveta Evrope kreditirala 17 miliona evra, a sobe su opremljene nameštajem proizvedenim u zavodima, čime su ostvarene milionske uštede u budžetu.

Srbija, inače, ukupno ima 29 ustanova i zavoda, od kojih su mnogi u poslednjoj deceniji renovirani, a među njima i Specijalna zatvorska bolnica, u koju pre toga punih 40 godina nije ulagano.

- U bolnici je ove godine završena izgradnja bloka za smeštaj žena i maloletnika, čime je usvojena preporuka SE o posebnoj brizi prema ovim osetljivim kategorijama - kažu u Upravi, i dodaju da Okružni zatvor u Beogradu od ove godine ima 11 renoviranih od ukupno 12 blokova, čime stari izgled najvećeg pritvora na Balkanu postaje prošlost.

KPZ U Kragujevcu ima 265 soba , Foto Tanjug

Sa radovima započetim pre deceniju, smeštajni kapaciteti su povećani za oko 40 odsto.

Na mesečnom nivou CZ prosečno prima 180 lica.

Do kraja ove godine počeće i izgradnja paviljona u KPZ za žene u Požarevcu za smeštaj 220 osuđenica.

- U proteklom periodu izgrađeni su moderni paviljoni u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu i KPZ za žene u Požarevcu - dodaju u Upravi.

Foto N. Fifić

SREMSKA MITROVICA, ZABELA...

U KPZ u Sremskoj Mitrovici je 2020. izgrađen moderan paviljon za 320 osoba, a u ovom, najvećem zavodu u zemlji i regionu, dogodine počinje gradnja još jednog objekta za 200 osuđenika. I Zabela je dobila u protekle tri godine nove paviljone za smeštaj 660 ljudi, a sledeće godine bi trebalo da počne izgradnja dva paviljona za smeštaj 432 osuđenika.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...