OGLASIO SE ZAŠTITNIK GRAĐANA I KPZ NIŠ: Šta su rekli na tvrdnje zatvorenika da mu je ugrožena bezbednost

J. Ćosin - J. Stojković

09. 11. 2022. u 15:54

ZATVORENIK Petrit Selimi, koji je na izdržavanju kazne u Kazneno popravnom zavodu u Nišu, tvrdi da mu je ugrožena bezbednost i da trpi zlostavljanje i maltretiranje od strane drugih zatvorenika, a da zaposleni na njegove pritužbe ne reaguju adekvatno.

ОГЛАСИО СЕ ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА И КПЗ НИШ: Шта су рекли на тврдње затвореника да му је угрожена безбедност

Foto: D. Mišić

Njegov advokat Jovica Despotović iz Vranja se u više navrata obraćao nadležnima i obavestio ih je da je čovek koga zastupa pretučen, te da je u avgustu štrajkovao glađu. Iz Uprave za krivične sankcije demantuju navode Selimija koji je, inače, na lični zahtev prebačen iz švajcarskog zatvora u Niš.

- Čovek koga zastupam u više navrata se žalio na ozbiljno maltretiranje. Javljao se lekaru, odbijali su da mu slikaju povrede, štrajkovao je glađu i tražio zaštitu, zbog čega smo podneli niz prijava nadležnim institucijama – nabraja zastupnik Despotović.

Petrit Selimi osuđen je u Švajcarskoj na pet godina zatvora zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.  U zatvoru u toj zemlji proveo je 27 meseci, pa je u junu ove godine sproveden u KPZ Niš. Premeštaj je sam tražio kako bi bio bliže porodici.

Zaštitnik građana razmatrao je prijave osuđenika Petrita Selimija i utvrdio je da je Kazneno-popravni zavod u Nišu postupao u skladu sa zakonom predviđenim procedurama .

- Na osnovu pažljive analize svih činjenica i dokumentacije pribavljene u ispitnom postupku, Zaštitnik građana je utvrdio da je KPZ u Nišu zakonito i pravilno postupao u predmetnom slučaju, preuzimajuću u kontinuitetu radnje u cilju zaštite bezbednosti
osuđenog Selimi Petrita - navodi se u izveštaju Zaštitnika koji obavlja i poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture – dostavljen je odgovor našoj redakciji. -
Kontrolom zakonitosti i pravilnosti rada, Zaštitnik građana je utvrdio da je Zavod vodio svu potrebnu dokumentaciju, zdravstveno stanje osuđenog pažljivo pratio i o događajima obavestio nadležno tužilaštvo, tako da nije bilo propusta ni u tom pogledu.

FotoČ J.S.

 

Uprava ističe da nije pronađen nijedan dokaz koji bi potkrepio da je osuđenom Selimiju bezbednost ugrožena od kad je sproveden iz švajcarskog u niški zatvor i ovom prilikom ponavlja da su sve njegove prijave predstavljale nezakonit pokušaj da izdejstvuje prelazak u poluotvoreno odeljenje i povoljniji tretman.

- U prilog tome govori i odluka sudije za izvršenje, organa zaduženog za poštovanje prava lica lišenih slobode, da odbije Selimijev zahtev za sudsku zaštitu, smatrajući ga neosnovanim.

Sa druge strane njegov advokat tvrdi da se „Zaštitnik bavio papirima, a ne ljudima“.

- Oni, po navodu mog klijenta, nisu ni obavili razgovor sa njim, nisu otišli da vide povrede koje ime, a on ima dokaze da je plaćao iznude. Smatram da su u cilju objektivnog postupanja trebali da razgovaraju sa njim i daju mu priliku da iznese svoje dokaze.
Naravno da će ustanova da kaže da se ništa nije desilo, ali zašto je onda osuđenik koji ga je tukao prebačen u drugi zavod – pita se advokat Despotović.

On naglašava da njegov klijent trpi sve veće pritiske, iako iz Uprave u odgovoru iznose tvrdnju da je cilj Selimija medijska pažnja, kao i da iz zatvorenog bude premešten u otvoreno odeljenje, što je od početka tražio. Despotović to negira i kaže da se svi zahtevi odnose samo i isključivo na bezbedno okruženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)