ZARAŽENO PET BEBA, ZATVORENO ODELJENJE: Pedijatrijska intenzivna nega UKC Niš ne prima novorođenčad, zbog infekcije virusom RSV

J. Ć.

03. 11. 2022. u 09:22

U UNIVERZITETSKOM kliničkom centru Niš, iz preventivnih razloga, obustavljen je prijem dece na intenzivnu negu Klinike za dečje bolesti, jer je kod petoro novorođenčadi prisutan respiratorni sincicijalni virus (RSV).

ЗАРАЖЕНО ПЕТ БЕБА, ЗАТВОРЕНО ОДЕЉЕЊЕ: Педијатријска интензивна нега УКЦ Ниш не прима новорођенчад, због инфекције вирусом РСВ

Foto: G.Šljivić

- Da se virus ne bi dalje širio, zaustavljen je prijem novorođene dece na intenzivnu negu, dok će svi ostali delovi Dečje klinike raditi nesmetano. Zasada epidemije nema, a ugrožena novorođenčad iz regiona i Niša će odlaziti u zdravstvene institucije u Beogradu - rekao je prof. dr Zoran Perišić, direktor UKC-a, na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Nove pacijente ne primaju zbog predostrožnosti, Foto Tanjug

Prema rečima direktorke Klinike za pedijatriju dr Jelene Vojinović, dvoje dece koje je bilo životno ugroženo sa teškom kliničkom slikom primljeno je na intenzivnu negu Dečje klinike, i oni su stabilno.

- Sva novorođenčad i ostala deca su dobro. Do pojave infekcije došlo je tako što je u našu jedinicu lečenja upućeno dvoje male dece, jedno novorođenče od tri nedelje, drugo odojče od dva i po meseca, koji su bili životno ugroženi sa teškom kliničkom slikom, usled RSV infekcije. Ona predstavlja lakšu infekciju kod većine dece, ali ugrožena populacija su prevremeno rođena deca, novorođenčad i odojčad - kaže Jelena Vojinović.

Zoran Perišić, Foto J. Ćosin

Mališani su, dodaje, reanimirani, stabilizovani i oporavljaju se. Kako se virus ne bi dalje širio, odlučili su da preduzmu preventivne mere.

- Pošto je reč o lako prenosivom virusu, a tu nam je najugroženija populacija, sproveli smo preventivnu meru. U narednih nekoliko dana zaustavićemo prijem za životno ugroženu novorođenčad iz regiona. Sa kolegama iz Beograda smo dogovorili da će ih oni preuzeti dok ne sprovedemo sve mere. RSV je uobičajena infekcija u ovom periodu godine - kaže Jelena Vojinović.

Ostali pacijenti su, kaže, negativni na RSV.

- Smatrali smo da treba zaustaviti svaku mogućnost da se ovo pretvori u nešto ozbiljnije.

Jelena Vojinović, Foto J. Ćosin

To je virus koji dobro reaguje na terapiju i niko nije u situaciji da se borimo za njegov život. Očekujemo da će do kraja ove nedelje problem biti rešen i da će već od ponedeljka i taj deo Dečje klinike raditi uobičajeno - rekao je direktor UKC Niš Zoran Perišić.

O svemu je, kako dodaje, obaveštena i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

JEDNO DETE INFICIRA OSTALU DECU

RESPIRATORNI sincicijalni virus najznačajniji je uzročnik akutnih respiratornih bolesti, prvenstveno bronhiolitisa, kod dece u najranijem uzrastu. Zaraza se prenosi kapljičnim putem i direktnim kontaktom sa inficiranom osobom, dok je mesto ulaska sluzokoža konjunktive, nosa i usta. RSV je visoko zarazan, period inkubacije je od tri do osam dana, a u respiratornim tečnostima može da se zadrži jednu do tri nedelje. Dolaskom u obdanište jednog pozitivnog deteta, inficira se 90 odsto prisutnih mališana, objašnjeno je na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista