VIRUS OPASAN PO BEBE U NIŠU: Obustavljen prijem novorođenčadi na intenzivnu negu UKC Niš

J. ĆOSIN

02. 11. 2022. u 12:30

ZBOG utvrđenog RS virusa, trenutno je obustavljen prijem dece na intenzivnu negu Klinike za dečje bolesti UKC Niš, potvrdio je direktor UKC prof. dr Zoran Perišić.

ВИРУС ОПАСАН ПО БЕБЕ У НИШУ: Обустављен пријем новорођенчади на интензивну негу УКЦ Ниш

Foto: J. Ćosin

Kod petoro novorođenčadi na intenzivnoj nezi Dečje klinike Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu prisutan je respiratorni sinicijalni virus (RSV), pa je iz preventivnih razloga, kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, narednih dana zaustavljen prijem novorođene dece na intenzivnu negu, kaže direktorka dr Jelena Vojinović. Ostali delovi Dečje klinike rade nesmetano, epidemije nema, a ugrožena novorođenčad iz regiona i Niša će odlaziti na institucije u Beogradu, kaže Zoran Perišić, direktor UKC-a.

Dvoje dece koja su bilo životno ugrožena sa teškom kliničkom slikom primljena su na intenzivnu negu Dečje klinike, a oni su stabilno, kaže Jelena Vojinović, direktorka Klinike za pedijatriju.

- Sva novorođenčad i deca su dobro. Do pojave infenkcije došlo je tako što je u našu jedinicu lečenja upućeno dvoje male dece, jedno novorođenče od tri nedelje, drugo odojče od dva i po meseca, koji su bili životno ugroženi sa teškom kliničkom slikom pod RSV infekcijom. Ova infekcija predstavlja lakšu infekciju kod većine dece, ali ugrožena populacija su prevremeno rođena deca, novorođenčad i odojčad - kaže Jelena Vojinović.

Deca su, dodaje, stabilizovana, reanimirana i u oporavku. Kako se virus ne bi dalje širio, odlučili su da preduzmu preventivne mere.

- Pošto se radi o lako prenosivom virusu, a tu nam je najugroženija populacija, mi smo sproveli preventivnu meru. U narednih nekoliko dana zaustavićemo prijem za životno ugroženu novorođenčad iz regiona. Sa kolegama iz Beograda smo dogovorili da će ih oni preuzeti dok ne sprovedemo sve mere. RSV je uobičajna infekcija u ovom periodu - kaže Jelena Vojinović.

J. Ć.

dr Jelena Vojinović

Rezultati koji su danas stigli kazuju, dodaje Jelena Vojinović, da su svi ostali pacijenti negativni na RSV.

Ono što je važno, epidemije nema, ističe Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Smatrali smo da treba delovati preventivno i zaustaviti svaku mogućnost da se ovo pretvori u nešto ozbiljnije. U ovom trenutku imamo troje dece pozitivne na RSV virus. Svi su dobro, to je virus koji dobro reaguje na terapiju i niko nije u situaciji da se borimo za njegov život. Svi delovi pedijatrijske klinike rade, samo je obustavljen prijem u intenzivnu negu za ugroženu novorođenčad i oni se prebaciju u pedijatrijske institucije u Beogradu. Smatrali smo da je preventiva ono što treba uraditi da se ne bi desilo nešto u zdravstvenom sistemu - kaže Perišić.

O svemu je, kaže, obaveštena nova ministarka zdravlja Danica Grujičić. 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju