NAUČNICI U 23 MEĐUNARODNA PROJEKTA: Prof. Pekmezović - Uspostavljamo nova partnerstva i ulažemo u podmladak

B. Radivojević

14. 10. 2022. u 09:45

NA Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu realizuju se 23 značajna međunarodna projekta, od kojih je šest iz najprestižnijih ciklusa Evropske komisije Horizont 2020, što je i najveći program EU za istraživanje i inovacije sa budžetom od 79,5 milijardi evra za sedmogodišnje finansiranje.

НАУЧНИЦИ У 23 МЕЂУНАРОДНА ПРОЈЕКТА: Проф. Пекмезовић - Успостављамо нова партнерства и улажемо у подмладак

Foto M. Anđela

Sa još 36 projekata koje je u prethodnih nekoliko godina dobio od Fonda za nauku Republike Srbije, od kojih je u 19 nosilac, a u 17 partner, Medicinski fakultet je izborio prestižnu poziciju najuspešnije naučnoistraživačke organizacijom na pozivima Fonda za nauku.

To, međutim, ne znači da u oblasti naučnoistraživačkog rada, koju Fakultet razvija od svog osnivanja 1920. godine, nema nikakvih problema.

- Tokovi koji prete da ugroze nauku u zemlji, ne samo na Medicinskom fakultetu, svakako su velika redukcija finansiranja direktnih materijalnih troškova, opasnost od odlaska visoko obučenih istraživača u inostranstvo, kao i opasnost da postojeća infrastruktura neće moći da prati nove trendove u istraživanjima u oblasti biomedicinskih nauka - kaže profesor dr Tatjana Pekmezović, prodekan za nauku Medicinskog fakulteta UB. - Borimo se sa ovim problemima, pre svega kreativnom atmosferom i saradnjom na svim nivoima unutar Fakulteta i van njega, aplikujemo za značajan broj projekata, uspostavljamo nove međunarodne saradnje i partnerstva i ulažemo u naučni podmladak koliko god je to moguće.

Naučnoistraživački rad na ovom fakultetu institucionalno finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i u taj proces je uključeno oko 500 nastavnika i saradnika Fakulteta. Profesorka Pekmezović navodi da je svaki nastavnik Medicinskog fakulteta u nekom periodu svoje karijere uključen u neki od projektnih timova, jer je učešće u naučnim projektima uslov za napredovanje.

- Na našem Fakultetu se izvode istraživanja širokog spektra medicinskih naučnih problema - navodi prof. Pekmezović. - Veoma insistiramo na povezanosti bazičnih i kliničkih istraživanja, sa naglaskom na multidisciplinarnom pristupu u izučavanju bolesti čoveka, kao vodećim principima u pravcu razvoja i primene bazičnih istraživanja u kliničkoj praksi, uključujući nove dijagnostičke procedure i terapijske intervencije.

Upravo zato je koncept razvoja naučnog rada na Fakultetu, kako objašnjava profesorka Pekmezović, baziran na uverenju da je naučni napredak moguće ostvariti isključivo kroz objedinjavanje sredstava, kadrova i opreme u vidu zajedničkih laboratorija:

- Na konkursu Fonda za nauku 2020. godine, koji se odnosio na istraživanja kovida 19, naš fakultet je dobio šest velikih projekata čija se realizacija polako završava. Mnogi istraživači su publikovali dobijene rezultate u uticajnim međunarodnim časopisima i na taj način dali značajan doprinos rasvetljavanju različitih aspekata ove bolesti.

UKUPNO OBJAVLjENO 2.700 RADOVA

U POSLEDNjIH pet godina nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta objavili su više od 2.700 publikacija u časopisima sa JCR liste, sa kumulativnim impakt faktorom od blizu 10.000. U istom periodu, odbranjeno je oko 300 doktorskih disertacija.

BONUS VIDEO - SEĆANjE: Pavle Vujisić nije završio glumu, ali mnogima je mogao da bude profesor

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana