MINISTAR VULIN POTVRDIO: Potpisan Sporazum o zajedničkim patrolama Srbije i Grčke

Novosti Onlajn

09. 10. 2022. u 15:42

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj, obišao je sa ministrom za zaštitu građana Panajotisom Teodorikakosom graničnu liniju Republike Grčke i Republike Turske na reci Evros i zaštitnu ogradu koju je Ministarstvo za zaštitu građana izgradilo u cilju smanjenja i suzbijanja iregularnih migracija.

МИНИСТАР ВУЛИН ПОТВРДИО: Потписан Споразум о заједничким патролама Србије и Грчке

Foto: MUP

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin istakao je da Grčka i Srbija ponovo štiteći svoje granice, štite i Evropu, te da bi bilo dobro da po prvi put Evropa to razume i shvati i da pruži pomoć na adekvatan način. 

- Srbija je potpuno solidarna sa Grčkom u potrebi da odbrani svoje granice, ali i da sačuva svoj način života. Baš kao i Grčka, Srbija čuvajući svoje granice od migrantske krize, čuva i Evropu. Svaki migrant koji se zaustavi na Evrosu, svaki migrant koji se zaustavi na srpskoj granici je jedan migrant manje u Beču ili Berlinu. Nije prvi put da Srbija i Grčka čuvaju Evropu od najezde. Ali, bio bi prvi put da Evropa to shvati i prizna i da nam pomogne - istakao je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin. 

Ministar unutrašnjih poslova još jednom je istakao da migrantska kriza nije nešto što može da reši jedna zemlja i pozvao Evropsku uniju da konačno održi konferenciju sa svim zemljama koje se nalaze na migrantskoj ruti. 

Foto: MUP

 

- Migrantska kriza nije nešto sa čime jedna zemlja može da izađe na kraj, zato nam je potreban zajednički pristup u rešavanju migrantske krize. Od 2016. godine Evropa nije sazvala nijednu konferenciju svih zemalja koje se nalaze na migrantskoj ruti. Pozivam  Evropsku uniju da konačno zakaže konferenciju na kojoj će pozvati sve zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti, samo tako ćemo, možda početi da dajemo adekvatan odgovor - poručio je srpski ministar unutrašnjih poslova. 

- Migrantska kriza nije humanitarno pitanje, migrantska kriza je pitanje borbe protiv organizovanih krijumčarskih grupa koje zloupotrebljavaju ljudsku nesreću. Energično se protivimo bilo kakvoj političkoj instrumentalizaciji migranata - poručio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, nakon obilaska granične linije Grčke i Turske na Evrosu.

Foto: MUP

 

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj, potpisao je sa ministrom za zaštitu građana Panajotisom Teodorikakosom Sporazum o zajedničkim patrolama na inicijativu Republike Grčke. 

Ovim sporazumom regulisaće se učešće srpskih i grčkih policijskih službenika u zajedničkim patrolama na teritorijama dveju strana.

Obojica ministara složila su se da će uspostavljanjem zajedničkih patrola biti osigurana veća bezbednost srpskih državljana u Republici Grčkoj, baš kao i grčkih državljana tokom boravka u Republici Srbiji, imajući u vidu da je tokom letnje sezone Grčka jedna od najposećenijih destinacija srpskih turista, te da je isto tako primećen i veliki porast broja grčkih turista koji dolaze u Srbiju ili tranzitiraju preko nje. 

Ministri Vulin i Teodorikakos istakli su da se budućom primenom Sporazuma o zajedničkim patrolama postiže veća bezbednost građana i Srbije i Grčke, ali, takođe, i efikasnija saradnja u oblasti reagovanja u vanrednim situacijama. 

Dvojica ministara istakla su da je potpisan sporazum još jedan konkretan primer i rezultat uspešne bilateralne saradnje Srbije i Grčke.  

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Republici Grčkoj sastao se danas sa ministrom za zaštitu građana Panajotisom Teodorikakosom u Aleksandropolisu. 

Foto: MUP

 

Srpski ministar Vulin i grčki ministar Teodorikakos razgovarali su na bilateralnom sastanku o nastavku saradnje u oblasti unutrašnjih poslova. 

Dvojica sagovornika složila su se da je operativna saradnja srpske i grčke policije na visokom nivou, posebno na polju borbe protiv organizovanog kriminala, sprečavanja trgovine narkoticima,  pranja novca i krijumčarenja ljudi, te da je saradnja dve policije intenzivirana i unapređena u proteklih godinu i po dana. 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je tokom razgovora da je borba protiv organizovanog kriminala jedan od  prioritetnih zadataka Srbije i da je Grčka važan strateški partner u cilju postizanja uspeha u toj borbi. 

Ministar za zaštitu građana Panajotis Teodorikakos poručio je da organizovani kriminal ne poznaje granice i da je borba  protiv organizovanog kriminala u interesu obe države, te da je srpska policija u mnogim međunarodnim akcijama, usmerenim na borbu protiv kriminala, dala veliki doprinos i dodao da se na pomoć srpske policije ozbiljno računa i u budućem periodu. 

Srpski i grčki ministri istakli su da je bilateralna saradnja dve zemlje na visokom nivou, pre svega zahvaljujući dobrim ličnim odnosima predsednika Srbije Vučića i premijera Grčke Micotakisa. 

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin zahvalio se Republici Grčkoj na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije i na principijelnom stavu o nepriznavanju takozvanog Kosova, uprkos brojnim pritiscima.

Video materijal možete preuzeti sa FTP servera MUP-a.

BONUS VIDEO: 

POTRAGA ZA NESTALOM DECOM: Ronioci i spasioci na reci Tari

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!