SRBIJA MEĐU 10 ZEMALJA SVETA KOJE SU NAJVIŠE NAPREDOVALE: Prema izveštaju UN, naša država ispred 16 članica EU po razvoju onlajn usluga

Novosti online

01. 10. 2022. u 11:16

SRBIJA se nalazi među 10 zemalja sveta koje su najviše napredovale u digitalizaciji javne uprave, ispred čak 16 zemalja članica Evropske unije po razvoju onlajn usluga, prema izveštaju Ujedinjenih nacija.

СРБИЈА МЕЂУ 10 ЗЕМАЉА СВЕТА КОЈЕ СУ НАЈВИШЕ НАПРЕДОВАЛЕ: Према извештају УН, наша држава испред 16 чланица ЕУ по развоју онлајн услуга

Foto UN

U ovogodišnjem izdanju jedinstvenog globalnog izveštaja Ujedinjenih nacija - "United Nations eGovernment Development Survey 2022 " - koji sadrži pregled stanja i uporedno prati razvoj elektronske uprave u 193 države članice Ujedinjenih nacija, Srbija se prvi put našla u grupi zemalja sa najvišim indeksom razvoja elektronske uprave na svetu. Indeks razvoja elektronske uprave (engl. eGovernment Development Index - EGDI) Republike Srbije ocenjen je najvišom ocenom, kao „veoma visok“. Pozicija Srbije je unapređena za 18 mesta u odnosu na izveštaj iz 2020. godine, što je 8. najveći skok na rang listi. Prema vrednosti indeksa, eUprava Srbije je danas na 40. mestu u svetu i najbolja u regionu. U odnosu na prošli izveštaj, Srbija je napredovala toliko da je sada ispred pojedinih država članica Evropske unije - Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Češke, Slovačke.

 
Inače EGDI - indeks razvoja eUprave je kompozitni indeks zasnovan na tri zasebna bazna indeksa koja mere razvoj onlajn usluga (OSI), ljudske kapacitete (HCI) i telekomunikacionu infrastrukturu (TII). Vrednost ovih indeksa može da bude „veoma visok“, „visok“, „srednji“ ili „nizak“. I kompozitni i svi bazni indeksi Srbije su ocenjeni ocenom „veoma visok“, a po vrednosti indeksa onlajn usluga Srbija se našla na 26. mestu u svetu, i to ispred visoko razvijenih zemalja kao što su Kanada, Švajcarska, Norveška i čak ispred 16 zemalja članica Evropske unije – između kojih i Nemačka, Belgija, Irska, Poljska, Portugal, Hrvatska, Grčka.
 
Indeks eParticipacije pozicionira našu zemlju na 15. mesto na svetu, a samo tri članice Evropske unije, i to Danska, Finska i Estonija imaju participativniju onlajn interakciju države i građana.

BONUS VIDEO: Titova vila od 50 miliona dolara
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)