AKO UZMU TABLICE, OBRISAĆE NAM IME: "Novosti" na Merdaru, Jarinju i Brnjaku, i sa Srbima koji ne gube nadu

Milena MARKOVIĆ/ Dragana ZEČEVIĆ

02. 09. 2022. u 07:30

BEZ velikih gužvi, uz uobičajeno zadržavanje i pojačano prisustvo pripadnika Kfora i specijalaca tzv. kosovske policije na punktovima - takvu sliku zatekli su juče reporteri "Novosti" na administrativnim prelazima Merdare, Jarinje i Brnjak, između centralne Srbije i teritorije Kosova i Metohije.

АКО УЗМУ ТАБЛИЦЕ, ОБРИСАЋЕ НАМ ИМЕ: Новости на Мердару, Јарињу и Брњаку, и са Србима који не губе наду

Gornje Jarinje, Foto D. Milovanović

U danu kad je počela primena novih pravila o ličnim kartama i "odbrojavanje" od dva meseca, koliko je Priština odredila našim sunarodnicima da se odreknu registarskih tablica KM, Srbi za severa KiM ponavljaju jasnu poruku - oznake lažne države neće prihvatiti. Nadaju se da će biti postignut dogovor kojim će biti osujećen plan premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

- Jasno je da prištinskim vlastima i Albancima smetaju naše KM tablice, jer im smetamo i mi, Srbi na Kosovu i Metohiji - poruka je Srba iz pokrajine.

U prvim jutarnjim satima preko prelaza Merdare prošlo je više osoba sa ličnim kartama koje su izdale vlasti u Prištini i njima nije izdat propratni dokument koji je zamenjivao ličnu kartu za vreme boravka u centralnoj Srbiji.

Zato je tu vidno istaknuto obaveštenje da je korišćenje tih ličnih karata omogućeno isključivo zbog slobode kretanja, da se to ne može tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Sa druge strane punkta, za građane sa srpskim ličnim kartama nema nikakvog propratnog dokumenta, čime su poslednjih nedelja pretile prištinske vlasti. Sve je to deo nedavnog dogovora Beograda i Prištine kojim su, zasad, spuštene tenzije.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici juče smo zatekli nešto veću gužvu, kojoj je doprineo početak školske godine. I najviše zbog dece strepe žitelji pokrajine.

- U srpskim sredinama na KiM školska godina je počela za oko 15.000 osnovaca i srednjoškolaca u oko stotinu škola, uz intoniranje himne "Bože pravde" - referiše načelnik školske uprave u Kosovskoj Mitrovici Ivan Zaparožac.

Dalje, na putu od Mitrovice do Jarinja, kao i protekih dana, uočili smo pripadnike Kfora na dva punkta, nedaleko od Sočanice, ali i idući od Leposavića prema punktu Jarinje. Tu smo, osim tri "hamera" Kfora i nekoliko vojnika, zapazili i vozilo saobraćajne policije tzv. Kosova.

- Osim što je poslednjih dana prisutno sve više vozila tzv. kosovske policije, koji stižu do punkta na oko kilometar od samog prelaza Jarinje, tu stalno dežura i po nekoliko policajaca sa dugim cevima - kaže nam žitelj Donjeg Jarinja.

Tokom dana obišli smo i Srbe u Ibarskom Kolašinu koji se oslanja na aministratvni prelaz Brnjak. I oni imaju istu odgovor na pritiske iz Prištine:

- Nema dalje. Mi smo već toliko toga preživeli da smo pomalo i oguglali. Od 1999. nije bilo dana da nije bilo nekog zla. Trpelo se i preživelo se. I ovo ćemo. Sad je dogorelo do tablica. Ako ih prihvatimo, ostalo je još imena da nam izbrišu.

Jedan od naših sagovornika pokazuje ličnu kartu Srbije, kao kakvu ikonu:

- Razumem naš narod u enklavama, ali nama ovde nisu potrebne ni prištinske lične karte, ni registarske oznake države koju ne priznajemo. Pre bih glavu dao, no da na tako nešto pristanem.

Svesni su Srbi kakva je realnost koju žive i koju trpe. Ali, imaju nadu. Ona ih hrabri i snaži. Kažu da će sutra možda biti drugačije:

- Pa, vi iz "Novosti" znate kako je bilo ovde 1999, 2004, pa kad je Priština proglasila takozvanu nezavisnost... Pa, jesmo li nestali? Nismo. Evo, imamo punu školu osnovaca. U osam razreda više od 520 dece i njih više od 150 u vrtićima. I prinova je sve više. I ko da nas uplaši i pokreće odavde.

KURTIJEVA TARIFA - 5.000 EVRA

ALjBIN Kurti pokušava i video-porukom da ubedi Srba da se odreknu sadašnjih registarskih tablica. On je na "Fejsbuku" objavio snimak, u kojem na srpskom jeziku poziva građane da u naredna dva meseca izvrše preregistraciju bez nadoknada, koje će iznositi 5.000 evra. Preregistracija će, kazao je, trajati do 31. oktobra u 34 centra.

POLICIJA BEZ UPUTSTVA

NA prelazu Brnjak postavljen je betonskim pločama zaštićen punkt specijalnih policijskih snaga tzv. Kosova. Oni su i juče sa dugim cevima bili na samoj magistrali. Kosovskog policajca na prelazu smo upitali - kako će izgledati preregistracija i da li su dobili bilo kakva uputstva i rokove?

- Ni mi ne znamo šta ćemo. Zasad ništa nemamo - odgovorio je ljubazno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!